Gradovi i općine 19.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Cirkovljanski dečki

Povremenim kontroliranjem zagađenosti prirode mnogovrsnim smećem, ovoga proljeća opet sam se jako razočarao i rastužio. Mnogi gajevi, šumarci, živice i livade opet su krcati sitnim i krupnim smećem. Pošto nije bilo vrijeme za kukanje i mudrovanje, obratio sam se Udruzi mladih Cirkovljan i njihovom predsjedniku Nikoli Zvonareku da se to smeće, koje su nesavjesni, pokvareni i zločesti ljudi nabacali po lijepoj prirodi, detaljno pokupi i stručno zbrine. Dobri dečki iz udruge odmah su na to pristali.
Tako smo pretprošle subote ujutro s jednim traktorom i prikolicom s povišenim stranicama krenuli u sakupljanje otpada. Međutim, traktor s prikolicom brzo se napunio, pa je Denis Kemec doveo svoj traktor s velikom prikolicom koji smo za nepuna dva sata do vrha napunili smećem. Vlasnici traktora i sakupljači smeća nisu tražili nikakve naknade. Iako se gotovo po cijelom Međimurju organizirano sakuplja smeće po domaćinstvima, neki se i dalje “prave ludi”, pa u prirodu odlažu sve i svašta. Sakupili smo stotine metara najlona, jako puno metalnog suđa i posuđa, plastičnih boca od otrova, kanti, flaša, svinjskih koža i cijelih životinja - uginulih i raspadnutih, uljnih filtera, stare odjeće i obuće i dosta starih lijekova. Na žalost, sakupili smo i nekoliko hladnjaka, kreveta i šparheta... Sve je to otpremio i zbrinuo “Prekom” Prelog. Jako je zabrinjavajuće što smo tu veliku količinu smeća sakupili samo na površini od jednog hektara, i to blizu sportskih terena i dječjeg igrališta.
Dečki iz Udruge mladih Cirkovljan zaslužili su da im se spomenu imena za taj human posao, a to su: Nikola i David Zvonarek, Denis Kemec, Ivan Šimunković, Filip Horvat, Dario Cesar, Marino Bermanec, Marko Gosarić.
Petar Horvat

Izvor: 2873