Gradovi i općine 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

D. KRALJEVEC: Nema novih projekata

Poslovi Općine Donji Kraljevec uvelike su opterećeni dospjelim obvezama iz prethodnog razdoblja. Ono što se radi određeno je procjenom koliko se smije potrošiti da bi se moglo uredno platiti ono što je već urađeno. 

To je i plodno tlo za polemike (ili zadjevice) na sjednicama Općinskog vijeća. Općinskog načelnika Miljenka Horvata pitali smo kad će se moći “lakše disati”, što je moguće učiniti da do tog dođe čim prije i što se čini za to. I nedavno mu je šef “opozicije” Vladimir Ivković (HDZ) prigovorio da se u općinskom proračunu dobro ostvaruju osnovne, porezne stavke, ali ne i one koje ovise o njegovom angažmanu.

Naravno, najveće opterećenje je obveza prema Međimurskim vodama po izgrađenoj kanalizaciji. Od 12 milijuna kuna, još treba platiti oko 10 milijuna. Horvat kaže:

- Općina po sklopljenom sporazumu Međimurskim vodama godišnje mora platiti oko 1,3 milijuna kuna, što je 108 tisuća kuna mjesečno. Ako se tome dodaju redovne obveze, od onih za javnu rasvjetu do sufinanciranja predškolskog odgoja, a i još neke druge dospjele obveze, redovni prihodi proračuna unaprijed su gotovo potpuno raspoređeni. Za značajnija ulaganja naprosto nema sredstava i tako bi to potrajalo još osam godina. Pokušavamo tu obvezu smanjiti, razgovarali smo o tome s Međimurskim vodama koje su predložile da mi pripremimo novi sporazum. U ovom trenutku ne mogu reći što će biti naš prijedlog, ali koja god nova brojka bila, sklapanje novog sporazuma bit će stvar poslovnog pregovaranja. Jasno da se može reći da je iznos obveze ugovorena cijena posla koji je i obavljen. S druge strane, mogli bismo reći neka si Međimurske vode naplate prodajom dijela našeg udjela u temeljnom kapitalu, ili cijelog, što je nešto manje od 12 i pol milijuna kuna, no, to oni sigurno ne bi htjeli. Zato mislim da obje strane imaju razloga biti sklone kompromisu.

Horvat dodaje da bi s općinskim financijama bilo lakše da se barem zna točno stanje. No, uvijek iznova iskaču duhovi iz prošlosti, kako kaže - Ministarstvo gospodarstva ovih je dana blokiralo račun Općine zbog toga što sredstva dodijeljena za uređenje gospodarske zone u Palinovcu pred nekoliko godina nisu bila namjenski potrošena. Neopravdan iznos je 475 tisuća kuna, ali će možda biti uvećan za zatezne kamate. Pitanje koje još zaokuplja vijećnike, iako se radi o gotovoj stvari, pa ipak daje razloga za predbacivanja, jest rekonstrukcija ceste koja je potom prekategorizirana u državnu. Po Horvatovoj ocjeni, time su Hrvatskim cestama zapravo poklonjena 3 milijuna kuna.

- Kucali smo na niz vrata, sve uvjeravali da smo Hrvatskim cestama uštedjeli novac, nudili i mogućnost da nam se putem drugih programa da polovica od tog iznosa, ali bez uspjeha. Svi se prave da ne razumiju. Možda se ovo pitanje aktualizira tijekom nekoliko godina, ali sada s tim ne treba računati, ne u ovom mandatu državne vlasti.

Horvat dodaje:

- Meni je krivo što sam požurio i obećao da će gradilišta u zoni Istok biti gotova do polovice godine. Procedura se otegnula zbog reambulacije, čestice su morale dobiti nove brojeve. Ali sad pripremamo projekte za ishođenje građevinske dozvole za uređenje prometnica i osnovne infrastrukture za prvu fazu gradnje. Vjerujem da će taj posao biti gotov do kraja godine, pa će u proljeće prodaja gradilišta - tu je 12 privatnih, a 9 općinskih, pa će biti prihoda od prodaje zemljišta, a kasnije i komunalnog doprinosa. Pripremili smo dokumentaciju za rekonstrukciju i proširenje zgrade dječjeg vrtića i predali je Ministarstvu prosvjete, ali tu se računa s udjelom sufinaciranja iz EU fondova od 85 do čak 95 posto, pa to možemo savladati. Investicije koje pretpostavljaju značajnija vlastita sredstva, poput pred već šest godina projektiranog centra za kulturu u Donjem Kraljevcu, morat će sačekati dok ne riješimo pitanje već postojećih obveza.

Dražen Kovač

Izvor: 3096