Gradovi i općine 08.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

D. VIDOVEC: Financijski plus

Za razliku od susjednih općina donjomeđimurskog područja - Kotoribe, Svete Marije i Donje Dubrave, financijsko poslovanje Općine Donji Vidovec bilježi pozitivu jer su iz lanjskog općinskog proračuna „teškog“ 1,884.800 kuna ostvarili višak od 434.332,05 kuna. O tome su raspravljali općinski vijećnici na svojoj 5. sjednici, izrazivši time zadovoljstvo. Svemu tome prethodilo je izvješće općinskog načelnika Josipa Griveca (HSLS) o aktivnostima u Općini između dvije sjednice, što je on sintetizirao u 20 točaka. Valja izdvojiti podatak kako je priljev proračunskih sredstava u prvom tromjesečju ove godine, u odnosu na godinu prije, smanjen 13,8% te da su se glavni troškovi u ovoj godini odnosili na kupnju digitalnih katastarskih karata i čišćenje snijega. Grivec je istaknuo kako je u tijeku izrada Plana održivog razvoja Općine te kako će uskoro započeti parcelacija zemljišta i ostali projektantski radovi u zoni Kalanica. Naglašeno je kako su u Općini posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područne službe Čakovec započeli javni radovi u kojima su zaposlena tri radnika. Kandidiran je još jedan projekt vezan uz spomenuto zapošljavanje u koji će biti uključene 4 osobe s ovoga područja, a provođenje programa započet će u travnju. Vijećnici su primili informaciju kako su načelnici općina Legrad, Donja Dubrava i Donji Vidovec održali sastanak vezan za idejno rješenje izgradnje pješačko-biciklističke staze Nikole Zrinskog. Ona će prolaziti od sjedišta Legradske kapetanije, preko Donje Dubrave, Donjeg Vidovca i kružno do Legrada. Staza bi trebala imati 30 informativnih točaka, i to 15 povijesnih i 15 ekoloških, a svaka bi ih općina trebala osmisliti u jednakom omjeru.
Aktualni sat
Marinko Čmrlec(HNS) pitao je hoće li se sanirati asfaltni zastori u pojedinim ulicama koji su stradali ured zime, odnosno čišćenja snijega? - Na žalost, to nam se događa poslije svake zime, svaki put na drugim lokacijama - rekao je načelnik i dodao: Sanaciju ćemo napraviti u okviru raspoloživih financijskih sredstava, a to će biti u trenutku ku kojem će se sanirati ulica prema Kalanici - obećao je. Suzanu Lukšu (HNS) zanimalo je dokle se stiglo s realizacijom kanalizacijske mreže ?
- Projekte vode Međimurske vode d.o.o. Čakovec. Zasada je napravljena projektna dokumentacija vezana uz pročistač otpadnih voda - rekao je načelnik najavivši skori sastanak u Kotoribi na kojem će se raspravljati o toj problematici.
– Zbog čega su stali projekti vezani za izgradnju stomatološke ambulante? - pitao je Blaž Jakupak (HNS). Grivec je odgovorio kako u ovom trenutku ne bi mogli podnijeti financijski teret gradnje, pa će taj projekt čekati neke bolje dane.
Proštenje kod crkve
Vijećnici su s 10 glasova ZA i 1 PROTIV odlučili da će nova lokacija proštenjarskih štandova od ove godine biti kod mjesne župne crkve. Vratit će se tako uhodana tradicija kada se ta lipanjska manifestacija održavala uz glavnu mjesnu prometnicu, a potom je prije nekoliko godina preseljena u sportski kompleks Kalanica u kojem nije opravdala svoje održavanje. - U vrijeme proštenja glavna prometnica bit će zatvorena, a promet će se preusmjeravati - rekao je načelnik dodavši kako se neće koristiti travnjak središnjeg mjesnog parka.
Savjet mladih
Poštujući obvezu Zakona o savjetu mladih, vijećnici su jednoglasno odlučili da se u njihovoj sredini formira Savjet mladih. Kandidate za to tijelo predlagat će udruge mladih i udruge koje se bave mladima. Mladi koji mogu biti birani za članove Savjeta mladih su osobe s prebivalištem na općinskome području, a starosti su od 15 do 29 godina života. Postupak izbora članova pokreće Općinsko vijeće.
Poljoprivredno zemljište
Na području Općine Donji Vidovec ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države iznosi 205 četvornih metara, od čega je 86 četvornih metara u zakupu, a ostatak je slobodan. U zakupu se nalazi 5 pravnih i fizičkih osoba. Načelnik Općine pozvao je sve zainteresirane da se svojim primjedbama, prijedlozima i interesima uključe u rješavanje ove problematike čiji postupak treba biti gotov do sredine kolovoza, do kada treba biti završen, odnosno definiran Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem kojem prvi koraci datiraju od 2006. godine.
Turistička zajednica
Vijeće je bilo jednoglasno da se priđe formiranju turističke zajednice područja općina Donji Vidovec i Donja Dubrava sa sjedištem u Donjem Vidovcu. Zajednica će objedinjavati turističke sadržaje ovog područja.
- Sve predradnje vezane za njeno formiranje odradit će Turistička zajednica Međimurske županije - rekao je Grivec dodavši kako susjedne općine Kotoriba i Sveta Marija nisu pokazale interes da s njima uđu „u kolo“.
M. Grubić

Izvor: 2867