Gradovi i općine 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

D. VIDOVEC: Ima li još zlata?

Jedna od primarnih aktivnosti članova Motonautičkog kluba Vidovski zlatari je demonstracija ispiranja zlata u turističke svrhe. Dečki su već naučili taj drevni zanat koji postaje vjerodostojniji kada se u ispiranje uključi posljednji živući ispirač zlata - 92-godišnji Matej Horvat, njihov počasni član i učitelj. Posljednju prezentaciju ispiranja zlata održao je sudionicima međunarodnog kulturološkog skupa Festival folklora i tradicije Vidovo 2014. Zainteresiranih je bilo iz Slovenije, Mađarske te nekih dijelova Hrvatske. Mateja smo snimili pri prikazivanju ovog starog zanata članovima KUD-a Sveta Kata iz Zemunika.

Stari ispirač, radeći vješto sa zlatarskim alatom, usput je i pričao:

- Rijetko kada smo s ispiranja došli bar bez grama zlata, i tako bismo zaradili ondašnja 42 dinara. Za jedan gram zlata trebalo je deset hiljada zrnaca. To je bila jako dobra dnevnica ako se usporedi cjelodnevno kopanje kukuruza koje je bilo plaćeno od 8 do 10 ondašnjih dinar, ispričao je zainteresiranim Dalmatincima. Rekao im je još kako je  s kolegama u posljednjih 50-ak godina u tom kraju isprao oko tri kilograma zlata. Znali su po 14 dana biti na rijeci. Gdje bi radili, otvorili bi šator i tu bi kuhali. Rekord nam je bila kuglica zlata teška 17 grama, ispričao je Matej o dravskom zlatu od 24 karata, čiji gram može koštati do 400-tinjak kuna.

- Ima li ovdje uopće zlata, upitala je jedna mlada Dalmatinka.

- Pa poglejte sami, odgovorio je Matej, pokazujući na stol na kojem je u jednoj posudici bio ispran šljunak i pijesak u kojem su se presijavala zrnca zlata.

M Grubić

Izvor: 3092