Gradovi i općine 31.05.2016. 14:25. Zadnja izmjena: 31.05.2016. 14:39.

Židovska općina Čakovec

Dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen komemoracijom na čakovečkom židovskom groblju

Na čakovečkom židovskom groblju posljednje nedjelje u svibnju tradicionalno se održava komemoracija u čast pripadnika židovske zajednice u Međimurju i Prekmurju koji su u svibnju 1944. godine odvedeni u logore smrti diljem Europe.

Na komemoraciji je (u ime Općine) govorio predsjednik Židovske općine u Čakovcu Andrej Pal dok su se okupljenima u ime Koordinacije židovskih općina RH obratili Sanja Švarc Janjanin i Nikola Francetić, potpredsjednik Židovske općine Zagreb.

Vjerski obred posvećen stradanjima Židova u holokaustu, uz pomoć Vladimira Hura, održao je glavni rabin u Republici Hrvatskoj, Luciano Moše Prelević.

"Danas su govori mržnje izuzetno opasni. Svuda u svijetu širi se mržnja prema drugačijima, a ljudi kojih se danas sjećamo bili su ubijeni u Drugom svjetskom ratu iz istog razloga - bili su drugačiji, bili su druge vjere i nacionalnosti", rekao je Pal te dodao da je, iako malobrojna, Židovska općina Čakovec jedna od najaktivnijih u državi.

Brojnim aktivnostima nastoje očuvati sjećanje na svoje pretke, a edukacijama u školama mladima prenose znanje o prošlosti i uče ih da ima mjesta za sve nas, bez obzira na različitosti. Organizacijom kulturnih događanja sugrađanima nastoje približiti svoju povijest, tradiciju i običaje.

Sanja Švarc Janjanin istaknula je kako se ovakvim komemoracijama čuva sjećanje na stradale.

"Ovom komemoracijom nastojimo se boriti da se stradanja ne zaborave i da se nešto slično ne ponovi. Ne samo Židovima, bilo kome. Poruka ovakvih druženja je da mladost mora znati prepoznati zlo kada se ono pojavi i reći ne, takvo zlo ne želimo na našim prostorima", zaključila je Švarc Janjanin.

Andrej Pal pohvalio je suradnju s lokalnim vlastima, o čemu, kaže doktor Pal, govori i lijepo uređeno židovsko groblje koje dostojanstveno i primjereno čuva sjećanje na nevine žrtve holokausta.