Gradovi i općine 12.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Dani Ivana Mustača - Kantora

Jedan od najznamenitijih kulturnih događaja u Svetoj Mariji su Dani Ivana Mustača - Kantora koje istoimeno društvo obilježava u čast  orguljaša, etnomuzikologa i skladatelja Ivana Mustača. Stoga su 29. lipnja u društvenom domu u Svetoj Mariji članovi KUD-a Ivan Mustač Kantor održali još jednu priredbu u sjećanje na sumještanina čije ime Društvo s ponosom nosi. O Mustačevom djelu i naslijeđu govorila je članica Društva Milica Karažinec rekavši  kako su mu Bog i vjera bili nepresušan izvor inspiracije za stvaranje.

- Živio je za pjesmu i zbog pjesme, pa je tako svoj zavičaj opjevao najljepšim stihovima. On je počeo pisati mjesnu povijest, a današnji KUD u svojim mogućnostima nastoji čuvati i njegovati njegova djela, naglasila je M. Karažinec, dodavši kako je svojim glazbenim talentom ovjekovječio radosti i tuge malog čovjeka. 

Ove godine priređena je impozantna priredba čiji su gosti bili članovi KUD-a Anka Ošpuh iz Ludbrega te KUD-a Trnovitica iz istoimenog mjesta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Bili su tu i domaći izvođači, članovi Crkvenog zbora sveta Cecilija te pjevačka i folklorna skupina KUD-a domaćina. Brojni posjetitelji u predvorju doma mogli su razgledati izložbu imena Ivan Mustač- Kantor - premalo poznat i priznat, autora i supružnika Katarine i Miljenka Kanižaja iz Svete Marije. Postavljena je i prigodna izložba Svetomarske čipke.

Svemu tome prethodilo je zajedničko polaganje vijenca na Mustačevu rodnu kuću, a potom su u dvorištu kuće podno njegove trešnje članovi Crkvenog zbora otpjevali nekoliko međimurskih skladbi.

Prigodnim riječima na početku priredbe nazočnima se obratio predsjednik mjesnog KUD-a Branko Tokar, izrazivši posebne pozdrave općinskoj načelnici Đurđici Slamek i Stjepanu Drabiću, dugogodišnjem dirigentu u mjesnom pjevačkom zboru. Program je vodila mlada Suzana Blagus.

Dvosatni program otkrio je svu raskoš repertoara sudionika priredbe koji su pokazali koliko cijene Ivana Mustača.

Mladen Grubić

Izvor: 3089