Gradovi i općine 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Dani općine Sveta Marija

Općina Sveta Marija dužnu pozornost poklanja proslavi Dana općine - 15. kolovoza, dajući mogućnost svim mjesnim udrugama da tijekom tih dana prezentiraju sebe, ali i mještanima i zainteresiranima ponude pregršt zanimljivosti i razonode. Vrijeme je to dvotjednih svjetovnih i četverodnevnih vjerskih aktivnosti.

Sve je započelo već u petak, 1. kolovoza Malonogometnim noćnim turnirom među ulicama i udrugama, što je uzorno organizirao NK Mladost. Istoga dana započeo je turnir u odbojci u organizaciji Društva žena Amalija Kranjec. Dan kasnije, Udruga motorista sjeverozapadne Hrvatske organizirala je Ljetne motorističke igre i Rat bandova. Te subote, a potom i nedjelju  ŠRD Klen organizirao je turističko-sportsku manifestaciju Ljeto ribe uz Dravu s atraktivnim sadržajima kao što su ribolovna natjecanja imena Natjecanje prijateljstva te Velikom nagradom Svete Marije. Sve to je bilo začinjeno natjecanjem u kuhanju fiš paprikaša, natjecanjem u gađanju zračnom puškom i praćkom, prodajom ribolovnog pribora i opreme, čipke, ručnih radova, slika Franje Mustača-Medarovoga, prikazom dijela Etno-zbirke Josip Hunjadi. Te događaje začinila je svirka glazbenog sastava Duo romantik iz Donje Dubrave.

Na svoje su došli i stolnotenisači koji su u utorak, 5. kolovoza u mjesnom domu kulture organizirali svoj turnir. Toga su dana u Svetoj Mariji bili i članovi Oldtimer kluba iz Međimurje. Svečana sjednica OV-a održana je u četvrtak, 7. kolovoza u domu kulture. Dan kasnije, u organizaciji KUD-a Ivan Mustač-Kantor, održane su Stare igre u Črnoj Pešti.

M. Grubić

 

 

Ove će godine program vjerskih zbivanja u Svetoj Mariji biti izuzetno bogat s obzirom da je Velika Gospa župna zaštitnica i da se ovdje 15. kolovoza održava jedno od najvećih proštenja u Međimurju. Počet će trodnevnom pripravom danas (utorak), u 19 sati, kada će misno slavlje predvoditi vlč. Ivica Puškadija, župnik u Župi sv. Juraj na Bregu. U srijedu u isto vrijeme slavlje će predvoditi vlč. Đuro Vukalović, župnik ,u Župi Mala Subotica, a 14. kolovoza također u 19 sati slavlje će predvoditi vlč. Petar Majstrović, župnik u Župi Goričan.

Na sam blagdan Velike Gospe bit će tri svete mise. U 7:30 će biti župna sveta misa za sve žive i pokojne župljane, a predvodit će ju domaći župnik vlč. Pavao Markač. U 9 sati bit će misa  za bolesnike i medicinsko osoblje. Slavlje će predvoditi  vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH. U 11 sati bit će hodočasnička sveta misa koju će predvoditi Antun Hoblaj, dekan i župnik Župe sv. Jakoba u Prelogu. Istoga dana bit će euharistijski blagoslov - večernica u 16 sati.

Prilika za ispovijed bit će svakog dana trodnevnice prije mise, a na sam blagdan Velike Gospe od 7 do 12 sati.

M. Grubić

Izvor: 3094