Gradovi i općine 15.10.2019. 08:17. Zadnja izmjena: 15.10.2019. 08:17.

Općinsko vijeće

Darinka Pergar iz Nedelišća: Je li komunalna naknada pravedna prema starijima?

Općinska vijećnica Nedelišća Darinka Pergar javno je otvorila temu plaćanja komunalne naknade kod starijih osoba. - U svim mjestima naše općine ima kuća u kojima je ostala živjeti jedna, starija osoba s niskom mirovinom. Zbog kvadrature kuće ona često ne može plaćati komunalnu naknadu. Ne bi li bilo pošteno da plaća samo za onaj prostor koji doista i koristi? - upitala je. Dodala je da joj kao predsjednici Socijalnog vijeća na stol stižu brojni zahtjevi za oslobođenje od plaćanja naknade, a šalju ih i mlađe osobe.

- Ne govorim o vikendicama nego o kućama za stanovanje. Dodatni je problem to što mnogi smatraju da plaćaju više od drugih, a za istu površinu. Rečeno je da će biti terenski obilazak, da se utvrdi točno stanje. Što je učinjeno? - upitala je načelnika Darka Daniju. Zatražila je od njega da problem iznese pred kolegij načelnika i gradonačelnika, ali i da međimurski saborski zastupnici pokrenu izmjene Zakona. 

Načelnik Dania odvratio joj je da će prenijeti zahtjev, ali i da sumnja u uspjeh. - Zakon je takav, oslobađanja od plaćanja komunalne naknade nema. A mjesni odbori najbolje poznaju ljude i Socijalnom vijeću predlažu kome dati jednokratnu pomoć. Inače, najveća revizija rađena je u sklopu legalizacije objekata. Nadam se da će jednom biti napravljena do kraja, jer doista ima situacija da je netko prije 25 godina zadužen s manjom kvadraturom - kazao je Dania.