Gradovi i općine 20.06.2019. 07:20. Zadnja izmjena: 20.06.2019. 07:20.

Razgovarali smo...

Dejan Drabić o borbi s rukovodstvom Općine Strahoninec: Taje kako troše novac iz proračuna

- Muči me problem društva, ta jedna letargija zbog koje čovjek ne može ostvariti svoja prava koja su mu zajamčena Ustavom i Zakonom o pravu na pristup informacijama. Svaki građanin, ne samo onaj koji traži  podatak, trebao bi imati uvid u trošenje proračunskih sredstava te na najjedostavniji način doći do podatka. To mora biti standard za svaku političku stranku – kaže Dejan Drabić, vijećnik Općinskog vijeća Strahoninca iz redova SDP-a. Ponukan primjerom bjelovarskog gradonačelnika koji je jednostavnom mobilnom aplikacijom svim građanima omogućio uvid u trošenje proračunskog novca do zadnje lipe, Drabić je odlučio progovoriti o problemu s kojim se bori već četiri godine. Toliko dugo od načelnika Općine Strahoninec Franje Lehkeca potražuje dostavu analitičkih kartica, odnosno detaljan prikaz svih proračunskih stavki unazad nekoliko godina kao i popis sklopljenjih ugovora u tom razdoblju. Bezuspješno. Tražio je, kaže, podatke temeljem zahtjeva za pristup informacijama putem platforme 'Imam pravo znati' žalio se povjereniku za informiranje, podigao upravnu tužbu. Redom, zbog proceduralnih pogrešaka mjerodavni su odbijale njegove zahtjeve i žalbe zbog nedostavljanja traženih podataka. Borba traje i dalje, a Drabić ne odustaje:

- Kao vijećnik, i kao građanin, htio bih znati na što se troši javni novac. Svi silno pokušavaju 'zataškati' pristup podacima. Svatko tko prima novac iz proračuna mora biti spreman na 'otkrivanje' osobnih podataka jer je primio novac svih građana. Javni interes je 'jači' od zaštite osobnih podataka. Tražio sam čak i da se osobni podaci 'zacrne', anonimiziraju, ali se i na to oglušuju. Svako skrivanje budu sumnju. Stvoren je politički okvir u kojem imamo brdo malih šerifa. Zbog toga i postoje korupcija i nepotizam na lokalnoj razini jer građani nemaju uvid u zbivanja. Ne možemo očekivati od građana da se uključe i sudjeluju, ako ne znaju na što se novac troši, kaže Drabić te dodaje da je 'lijek' vrlo jednostavan – kažnjavanje.

Štitimo podatke

Komentar smo zatražili od strahoninečkog načelnika Franje Lehkeca. Kaže da Općina javno obznanjuje proračun i završna izvješća, dodajući da navodno samo jedan vijećnik "nema pravo" znati gdje se troše sredstva građana. Upitan koristi li Uredbu o zaštiti osobnih podataka kao razlog uskraćivanja traženih podataka vijećniku Drabiću, Lehkec poručuje:

- Općina Strahoninec poštuje Uredbu o zaštiti osobnih podataka. Da su pristup i stajališta Općine bili apsolutno ispravni govori i činjenica da je Visoki upravni sud 2017. godine odbio tužbu te Povjerenik za informiranje 2019. godine odbio žalbu 'jednog vijećnika'. Sve relevantne institucije redom su odbijale traženje navedenih podataka i donijele rješenja iz kojih se vidi da Općina Strahoninec i općinski načelnik rade sukladno Zakonu. Iz priznanja Instituta za javne financije vidi se da Općina ništa ne skriva i posluje transparentno, kaže F. Lehkec.