Gradovi i općine 28.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

DJEČJI VRTIĆ ČAKOVEC: Prednost pri upisu djeca iz Čakovca

Redovito izvješće o poslovanju u prošloj godini te još neke točke dnevnog reda vezane uz Dječji vrtić Čakovec na nedavnoj su sjednici Gradskog vijeća izazvale niz vijećničkih pitanja. Najznačajnija novost je da će Vrtić, čiji je osnivač Grad Čakovec, u dogledno vrijeme trebati podijeliti na dvije ustanove. Uz to, već od ovog ljeta, prilično će se zakomplicirati i procedura upisa pri kojima će prednost imati djeca čiji roditelji žive na području grada Čakovca i pripadajućih mu mjesnih odbora. Dovoljno povoda za razgovor s ravnateljicom Gordanom Patarčec.
Zbog čega će se vrtić morati dijeliti na dvije ustanove?
- Državni pedagoški standard usvojen još 2008. godine, uz ostalo, definira veličinu predškolske ustanove. Optimalan broj jedne je 20 odgojnih skupina, odnosno 400 djece, dok je maksimalan dopušten 30 odgojnih skupina, ili 600 djece. Dječji vrtić Čakovec trenutno ima 44 odgojne skupine i 980 djece. Kako u vrijeme donošenja većina jedinica lokalne samouprave nije mogla financijski podnijeti nova pravila, rok za primjenu državnog pedagoškog standarda bio je prolongiran do kraja 2013. godine. Međutim, sad je vrijeme u kojem moramo krenuti s pripremama za promjene. Neće to biti istog trena, no, do rujna iduće godine Vrtić će morati biti podijeljen na dvije ustanove. Naravno, to će povećati troškove, morat ćemo zaposliti još ljudi… Trenutno u 10 područnih odjela imamo ukupno 155 radnika, od čega 99 odgojno-obrazovnih.
Jesu li zbog velikog broja djece standard ili „kvaliteta usluge“ trenutno manji nego u nekim drugim sredinama s manjim brojem polaznika?
- Ako se usporedimo s pojedinim drugim općinama i gradovima, primjerice Zagrebom, i koliko tamo ima djece u jaslicama, još smo u dobroj poziciji. Pri tome moram istaknuti i da je Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta pri donošenju Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju napravilo propust. U jednom su članku naveli da su na snazi pedagoški standardi iz 1987. godine. To su morali izbaciti. Ako ćemo ove godine djecu upisivati po tim, starim standardima, pravno nećemo biti u prekršaju. S druge strane, zakon propisuje i kaznene odredbe po kojima ustanova i njen čelnik mogu biti novčano kažnjeni ako se ne pridržavaju novih pedagoških standarda. Takav slučaj već se dogodio u vrtiću u Varaždinskim Toplicama. Tamo su onda po nalogu inspekcije skupine „posložili“ prema standardu, no, ustanova je poslovnu godinu zbog toga završila financijski negativno.
Gradsko vijeće donijelo je i odluku po kojoj će ubuduće prednost pri upisu u Dječji vrtić Čakovec imati djeca s područja grada Čakovca…
- U većini od ukupno 10 naših područnih odjela imamo liste čekanja i za jaslice i za vrtić, pa trenutno gotovo 50 djece čeka na upis. Od 980 mališana, Dječji vrtić Čakovec trenutno polazi 101 dijete čiji roditelji nisu s područja Čakovca. Stoga je usvojen Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić u kojem je striktno navedeno da roditelji ili skrbnici koji nemaju prebivalište na području grada Čakovca pravo na upis djece ostvaruju ukoliko su zadovoljene potrebe za smještajem djece čiji roditelji ili skrbnici imaju prebivalište na području grada Čakovca. Zbog tog pravilnika, i sami upisi od ove će jeseni biti složeniji. Više neće biti dovoljno da roditelji samo dođu u centralni vrtić i predbilježe se, već će morati predati zahtjev za upis i dodatnu dokumentaciju. Mi ćemo morati objaviti natječaj. Ići će se na sustav bodovanja, gledat će se je li roditelj možda invalid Domovinskog rata, samohrani roditelj i slično, no, glavnu prednost i prvenstvo upisa imat će djeca roditelja s područja Čakovca. Ako nakon njihova upisa ostane mjesta, tek onda ćemo moći upisati i mališane čiji roditelji nisu s područja Čakovca.
Zašto dosad nije bilo tog kriterija?
- Prije smo imali manje djece, a i po nekim analizama koje smo radili, utvrdili smo da su neki kvartovi u Čakovcu „izrođeni“, odnosno stari. Tako, primjerice, najviše „vanjske“ djece, njih 43, imamo u područnom odjelu Cipelica u kojem nam gravitiraju prvenstveno roditelji s područja Nedelišća koje nema svoje jaslice.
Kako tumačite očito veliku „popularnost“ Dječjeg vrtića Čakovec?
- Pretpostavljam, a dobivamo i povratne informacije roditelja, da nam djecu na skrb daju s punim povjerenjem. Znaju da im je dijete zbrinuto i sigurno te da brigu o njemu vodi stručno osoblje. Zato je vjerojatno takva potražnja, pogotovo ako se u obzir uzmu djeca jasličkog uzrasta. Nekad je to bilo puno manje, dok je zadnje otprilike 2 godine stvarno velika navala.
Kako se sve to odražava na financijsko poslovanje?
- Prošlu godinu završili smo pozitivno, ostvarili višak prihoda nad rashodima od 706.535 kuna. No, budući da imamo manjak iz prijašnjih razdoblja od 1,442.483 kune, još moramo pokriti nešto više od 700.000 kuna duga. Roditelji nam trenutno duguju nešto više od 320.000 kuna. To je puno manje nego u nekim prošlim vremenima, a dugovanja redovito podmiruju i općine koje sufinanciraju boravak djece s njihovih područja, što nekada također nije bio slučaj. Nažalost, ima i situacija u kojima naši polaznici krenu u školu, a roditelji ne podmire do kraja dug prema vrtiću, zavlače s plaćanjem. Onda nam se nabijaju sudski i troškovi javnog bilježnika, a sve često puta završava i ovrhama. Ekonomska cijena 10-satnog boravka u Dječjem vrtiću Čakovec inače je 1.120 kuna za vrtić, a 1.500 za jaslice, uz jednako financiranje Grada i roditelja. U našem područnom odjelu Pirgo, u sklopu Romskog obiteljskog centra u Kuršancu djeca borave 5 i pol sati dnevno, što stoji 864 kune po djetetu, a pri tome 50 posto sufinancira Grad, dok roditeljski udio podmiruje resorno Ministarstvo.
Dječji vrtić Čakovec skrbi i o djeci s posebnim potrebama…
- Nekad je sjedište za djecu s poteškoćama u razvoju bio vrtić Maslačak u Martanama, no, već neko vrijeme idemo k integraciji i inkluziji sa zdravom djecom. Ipak, ponovo bih spomenula državni pedagoški standard prema kojem, ako u skupinu uključimo 1 dijete s lakšom teškoćom, automatski skupina mora imati 2 zdrave djece manje. Ako dijete ima težu poteškoću, broj zdrave djece moramo smanjiti za 4. No, u cjelini, mislim da integracija dobro funkcionira, a vjerujem da su i roditelji zadovoljni našim stručnim timom.
Razgovarao
Velimir Kelkedi

Dani otvorenih vrata
Da bi roditelje upoznali s novima pravilima pri upisima, Dječji vrtić Čakovec od 22. do 25. travnja organizira Dane otvorenih vrata. Oni koji tada posjete centralni vrtić Cvrčak dobit će detaljne informacije o upisima te listu dokumentacije koju je potrebno prikupiti.(vk)

Gradonačelnik Kovač: Otezati s podjelom ustanove
S obzirom da će proces podjele Dječjeg vrtića Čakovec na dvije ustanove predstavljati i nemali financijski trošak, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač na sjednici Gradskog vijeća rekao je da će s njime „otezati“, odnosno nastojati ga prolongirati koliko god će to maksimalno biti moguće. (vk)

Izvor: 3074