Gradovi i općine 13.10.2017. 20:56. Zadnja izmjena: 13.10.2017. 20:56.

Prelog

Dječji vrtić Fijolica: Zbog nedostatka prostora, jaslička skupina dislocirana

Kad je izgrađen 1983. godine, Dječji vrtić Fijolica u Prelogu u potpunosti je zadovoljavao potrebe četiriju skupina djece. No, kapacitete je s vremenom trebalo prilagođavati sve većem broju malih Priločanaca – prije desetak je godina u jednu sobu preuređena blagovaonica, a nakon toga u još jednu i dio hodnika. No, danas niti to ne može zadovoljiti stvarne potrebe – vrtićkih je skupina sada šest, plus jedna jaslička, a u prostorijama optimalnim za boravak 80-ak djece ove ih je pedagoške godine trebalo smjestiti - 145.

Da vrtić 'puca po šavovima' potvrđuje nam i ravnateljica Brankica Mezga. Iako osnivač, Grad Prelog, ima spreman projekt obnove i nadogradnje kata, nema spremna i sredstva – pomoć se očekuje iz Europe, odnosno programa ruralnog razvoja, ali kakav će biti ishod natječaja još nije poznato.

U Prelogu nemaju, dakako, vremena čekati da se u Zagrebu otpetljaju birokratski čvorovi, pa su jasličkoj skupini Sovicama najprije namijenili dotadašnje uredske prostorije između kojih je srušen zid, a uredi su preseljeni u spremište. Prve su jasličke dane preloški jednogodišnjaci dočekali u toj novoj prostoriji, no kad se njihov broj s početnih sedam povećao na 15, ipak je postala premalena. Bez drugog rješenja na vidiku, roditelji i djelatnici su u jednodnevnoj akciji za boravak njihovih jasličara prilagodili međugeneracijski centar - tzv. Dječju kuću Prelog. I tako Dječji vrtić Fijolica sada u Prelogu posluje na dvije lokacije. Udaljene, srećom, svega stotinjak metara.

Da baš i nije najspretnije jedno dijete ostavljati na jednoj lokaciji, a drugo na drugoj, priznaje nam i Nikolina Vrbanec (28) iz Čehovca. Njezin suprug ujutro najprije u Dječjoj kući ostavlja mlađeg Korada (1), a onda u sam vrtić vodi i četverogodišnju Korinu.

- Nije baš zgodno kad pada kiša, ili kad bude snijeg. Ali prilagodili smo se, djeca ionako ne shvaćaju da je gužva a mi roditelji ćemo izdržati jer smo svjesni da je to privremena situacija, da se radi na rješavanju problema, i jer smo vrtićem inače jako zadovoljni, kaže Nikolina.

Ravateljica Brankica Mezga dodaje i da se trude nedostatak unutarnjeg prostora kompenzirati što češćim boravkom u dvorištu, a grupe rasteretiti i aktivnostima u hodnicima. Snalaze se kako znaju i umiju, u nadi da će iz Zagreba uskoro stići zeleno svjetlo za početak radova na dogradnji. A do tad im ne preostaje drugo nego držati se one stare – gdje čeljad nije bijesna...