Gradovi i općine 24.10.2020. 21:28. Zadnja izmjena: 24.10.2020. 21:29.

Grad Čakovec

Do 27. listopada otvoren natječaj za stipendije: Dosad više od 2.000 studenata

Grad Čakovec na svojoj je internetskoj stranici na kojoj se može i preuzeti potrebna dokumentacija, objavio natječaj za stipendiranje studenata koji imaju prebivalište na području grada. Pravo na stipendiju može se ostvariti temeljem uspjeha i imovinskog stanja, a od prošle akademske godine, podsjećaju, na snazi je i nova odluka poticanju visokoškolskog obrazovanja. Prema njoj, stipendisti koji u redovnom roku završe neki od deficitarnih studija, stipendiju ne trebaju vraćati. Isto vrijedi i za studente koji studij redovno završe s izvrsnim prosjekom ocjena, odnosno koji tijekom studija sudjeluju u međunarodnim razmjenama i programima te ga završe u roku s prosjekom ocjena od najmanje 4,0.

I tvrtke

Nadalje, omogućeno je i zajedničko stipendiranje s tvrtkama. U slučaju da pojedino poduzeće odluči stipendirati nekog studenta, Grad će mu plaćati jednaki iznos, no najviše do 900 kuna mjesečno. Poduzeće stipendiranom studentu ujedno jamči posao nakon završetka studija.

Stipendiraju se i deficitarna zanimanja koja utvrđuje Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Čakovec. Riječ je o zanimanjima poput profesora engleskog i njemačkog jezika, matematike, liječnika, farmaceuta, psihologa, magistara strojarstva i elektrotehnike. Rok za prijavu na natječaj je 27. listopada, a ove se godine prijave dostavljaju isključivo klasičnom poštom. Stipendija za studij u Čakovcu iznosi 400 kuna mjesečno, u Varaždinu 500 kuna, a za sve ostale gradove u Hrvatskoj i inozemstvu 900 kuna. Grad je u proteklih 20 godina stipendirao oko 2000 studenata, a za to je ukupno utrošeno oko 37,000.000 kuna. Više od 50 posto dosadašnjih stipendista, studij je završilo u roku, izvijestili su iz Grada.