Gradovi i općine 03.01.2018. 09:57. Zadnja izmjena: 03.01.2018. 09:58.

Turizam

Do sredine 2020. godine uz Muzej Međimurja Čakovec suvenirnica i kafić

Međimurje i Čakovec dobit će još jednu značajnu kulturnu instituciju - Muzej nematerijalne baštine Međimurja koji će biti smješten u prostorima utvrde Starog grada. Projekt građevinske obnove utvrde i pokretanja Muzeja stoji 40 milijuna i 800 tisuća kuna, od čega će EU dati 85 posto. Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri u njemu Redea d.o.o., Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Međimurske županije. Projektom se od propadanja spašava utvrda, a u nju će se smjestiti Muzej s devet jedinica. Većina se odnosi na nematerijalnu baštinu, ali će biti prikazani i međimurski mitovi i legende, zatvorenici tijekom povijesnih razdoblja, progon vještica i obrambeni sustav.  Uz klasični muzejski postav, planirani su i suvremeni digitalni prikazi. Uz Muzej će u utvrdi biti smješteni i suvenirnica i kafić, a svi će sadržaji biti prilagođeni i osobama s invaliditetom.

U okviru projekta obnovit će se postojeći dio utvrde, ali i podignuti replika zgrade uz zidine južno od ulaza u utvrdu, koja je zbog dotrajalosti srušena 70-ih godina, te mala građevina pored nje. Nanovo će biti natkrivena terasa nad velikim bastionom i izgrađeno stubište nužno za funkcioniranje zgrade te drvena galerija uz zid utvrde, s pogledom na grad. Terasa i toranj, koji će biti pretvoren u vidikovac, bit će otvoreni svim građanima, ulaz u njih nije vezan uz budući muzejski prostor. Ovaj je projekt s obzirom na zahtjeve koje nosi kandidiranje za pomoć iz EU fondova bio veliki test za stručne službe Županije i one su ga odlično savladale, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Već kreće i postupak javne nabave za odabir izvođača rekonstrukcije utvrde. Kad posao bude gotov, krajem travnja 2020. godine, uz Dan Županije, imat ćemo puno čvršću osnovicu za razvoj kulturnog turizma.