Gradovi i općine 29.05.2018. 08:03. Zadnja izmjena: 29.05.2018. 08:07.

Novo ruho Starog grada

Do svibnja 2020. godine Čakovec će imati suvremeni muzej nematerijalne baštine - Riznicu Međimurja

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je jučer, 28. svibnja na svečanosti u čakovečkom Starom gradu, ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada Čakovec, čime je započela nova faza ovog kapitalnog projekta za kulturu i turistički razvoj u Međimurskoj županiji.

Kako je istaknuto na svečanosti projekt „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ započeo je 1. svibnja 2017. godine, a trajat će do 1. svibnja 2020. godine.

Projektom će biti rekonstruirana fortifikacija Starog grada Čakovec i revitalizirana u suvremeni muzej nematerijalne baštine - Riznicu Međimurja. - Konačno smo napravili novi korak u realizaciji ovog projekta, zahvaljujući kojem ćemo na primjeren način predstaviti vrijednu nematerijalnu kulturnu baštinu Međimurja, istaknula je na svečanosti Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja.

Muzej će biti orijentiran na očuvanje, interpretaciju i promociju međimurske baštine što će obuhvatiti nasljeđe, tradiciju, usmenu predaju, znanja i vještine, te sve ono što iz toga proizlazi, a prema potrebama i preferencijama turista u potrazi za inovativnim sadržajima.

Međimurje je prepoznatljivo turističko odredište, no ovim projektom pozicioniramo Međimursku županiju i kao nezaobilazno odredište kulturnog turizma ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u srednjoj Europi - naglasio je Rudi Grula, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 40.802.742,56 kuna, od čega je 85 % bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj - OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Sklopljen je ugovor s tvrtkom Capital Ing d.o.o. iz Zagreba o obavljanju stručnog nadzora radova na rekonstrukciji bedema (fortifikacije) Starog grada Čakovec, a na temelju provedenog otvorenog postupka javne nabave male vrijednosti. S tvrtkom Connecto Projekt d.o.o. iz Varaždina sklopljen je ugovor o obavljanju projektantskog nadzora na rekonstrukciji bedema. Ugovor o izvođenju građevinskih radova na rekonstrukciji bedema (fortifikacije) Starog grada Čakovec u iznosu od 27.467.094,20 kuna s PDV-om, sklopljen je sa Zajednicom ponuditelja Đurkin d.o.o. i Team građenje d.o.o., a ugovor su ispred izvođača radova na današnjoj svečanosti potpisali Zlatko Đurkin, direktor tvrtke Đurkin d.o.o., te Igor Hoblaj, direktor tvrtke Team građenje d.o.o.

Predviđeno trajanje radova, odnosno rok izvedbe radova je 20 mjeseci od uvođenja u posao. Radove će nadzirati Konzervatorski odjel u Varaždinu i konzervatorica Marijana Korunek, članica projektnog tima.

Tijekom trajanja radova, intenzivno će se raditi na izvedbenom projektu muzejskog postava novog muzeja i promotivnim aktivnostima, te usvajanju primjera dobrih praksi i predstavljanju novog muzeja na poznatim turističkim sajmovima s ciljem privlačenja turista.