Gradovi i općine 06.07.2018. 07:25. Zadnja izmjena: 06.07.2018. 07:26.

Slavlje

Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Dubrava proslavilo 130. rođendan

Prigodnom svečanošću Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Dubrava proslavilo je 130. rođendan. Na početku je prijavak općinskom načelniku Marijanu Vargi predao zapovjednik Vladimir Žinić, a uslijedio je  mimohod vatrogasca, gostiju i uzvanika, uz pratnju Puhačkog orkestra. 

- Danas ste se u Donjoj Dubravi okupili potomci vatrogasaca s kraja 19. stoljeća koji su formirali mjesni DVD kako bi obuzdavali vatrene stihije. Svi mi ovdje prisutni smo ili aktivni vatrogasci, ili ljudi koji razumiju važnost vatrogastva i podržavaju ga, rekla je uvodno voditeljica svečanosti Janja Kovač. Nazočne je pozdravio i predsjednik DVD-a Zlatko Ljubek, dok je o povijesti govorio Željko Kovač, koji je podsjetio da je 1828. godine u Donjoj Dubravi osnovana je firma za promet i preradu drva “Ujlaky-Hirschler i sin”, a brojni požari u mjestu, ali i u prostorima tvrtke ponukali su vlasnike  na osnivanje vatrogasnog društva, da bi 15. veljače 1888. godine i službeno bilo osnovano Općinsko dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Dubrava. Društvo je brojilo 45 članova na čelu s predsjednikom Leopoldom Zalanom, a u svom je sastavu imalo i limenu glazbu. Danas imaju 70 aktivnih članova različitih uzrasta i kategorija. 

PRIZNANJA ZASLUŽNIMA

Na svečanosti su dodijeljena priznanja, diplome za stečena zvanja u vatrogastvu, a najviša vatrogasna odličja - Zlatne plamenice pripale su Branku Brljaku, Tihomiru Đurniću i Vladimiru Žiniću. Zlatne vatrogasne medalje primili su Josip Čituš i Damir Šafar, spomenice za 50 godina rada  Mijo Ribić i Đuro Hrašćanec. Odlikovanje za posebne zasluge HVZ je primio Zlatko Ljubek. Povelju i priznanje Društvu je u ime HVZ i VZMŽ uručio zapovjednik Mladen Kanižaj Dodijeljene  su i dvije posebne nagrade- svečane vatrogasne kacige. Jedna je pripala Marijanu Vargi za izniman doprinos u opremanju društva, a druga Đuri Hrašćancu za dugogodišnji rad u društvu, zasluge na intervencijama, edukaciji članstva, radu s mladima i za promociju DVD-a. Svečanost je zaključena  nastupom KUD-a Seljačka sloga, a druženje nastavljeno večerom uz pratnju Tamburaškog sastavaTaubeki.