Gradovi i općine 03.07.2019. 08:06. Zadnja izmjena: 03.07.2019. 08:11.

Proslava

Dograđeni dječji vrtić najljepši poklon za dan općine Belica

Simboličnim nazivom vremenskog razdoblja između dvije svečane sjednice povodom dana općine Belica, „Od Petrovog i Pavlovog lani, do Petrovog i Pavlovog letos“, započela je proslava vjerskog blagdana Svetoga Petra i Pavla tijekom kojeg općina Belica obilježava svoj dan.

Otvarajući svečanu sjednicu u Domu kulture u Belici, predsjednik Općinskog vijeća Petar Janušić istaknuo je kako je sastav vijeća politički i svjetonazorski raznolik no jedinstven u traženju rješenja, dugoročnom promišljanju, poticaju svih stanovnika te mladenačkoj energiji s obzirom na prosječnu starost trinaestoro vijećnika od samo 35 godina. „Osobito zahvaljujem predstavnicima 16 udruga koje aktivno djeluju u Općini jer upravo zbog njih život svih mještana je zanimljiv, poučan i bogat.”

„Aktivnosti izvršne vlasti u Belici su vrlo dinamične što dokazuje ambiciozni proračun od 16 milijuna kuna koji podrazumijeva investicije poput obnove i dogradnje Dječjeg vrtića, rekonstrukcija ulica, izgradnja pješačko biciklističkih staza te obnova društvenih domova.“ – istaknuo je načelnik Općine Zvonimir Taradi zahvalivši pritom svojoj zamjenici Mariji Prekupec na izuzetnoj suradnji te Međimurskoj županiji na podršci i pomoći projektima na području Belice i Gardinovca.

„Kako smo i u Belici prihvatili međimurski model razvoja da što više projekata kandidiramo prema europskim fondovima i gradimo infrastrukturu tako proračun usmjeravamo na sufinanciranje vrtića, stipendiranje studenata, pomoći mladima prilikom kupnje kuće, nabavci školskih udžbenika ili prijevoza. Ponosno ističem dobru suradnju s građanima što me motivira na svaki novi napor za razvoj naše Belice i Gardinovca“ – ističe Taradi.

Župan Matija Posavec čestitao je vodstvu općine na kvalitetnom i uspješnom radu pružajući podršku projektima u Belici iz županijskog proračuna. „Našu suradnju nastavit ćemo obnovom Osnovne škole, zaštitom robne marke „Međimurski kalamper“, sufinanciranjem projekata komunalne infrastrukture te podrškom radu brojnih udruga koji postižu zavidne rezultate na nacionalnoj razini“ – naglasio je Posavec.

Tijekom svečane sjednice predstavljeno je tiskano izdanje „Glas Općine Belica“, te su uručene plakete Općine dosadašnjim načelnicima Franji Mesariću, Dragutinu Klasiću (posthumno) i Dragutinu Petriću. Zahvalnica je uručena ravnateljici vrtića Snežani Bence, a Pohvalnice Mariji Prekupec, Udruzi žena Općine Belica, Udruzi građana “Gardruža” i Kulturno umjetničkom društvu “Belica”.

Svečanosti su nazočili saborska zastupnica Bernarda Topolko, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, brojni načelnici međimurskih općina, župnik vlč. Stjepan Šoštarić, te predstavnici javnih ustanova. Prigodnim kulturno umjetničkim programom svečanost su uveličali učenici 2.B razreda OŠ Belica koje je pripremila učiteljica Gordana Turk, puhački orkestar, limena glazba te Eni Vibović.

Svečano otvoren rekonstruirani i opremljeni Dječji vrtić Belica povodom 20. godina postojanja

U okviru Dana Općine Belica svečano je otvoren Dječji vrtić Belica koji je rekonstruiran i opremljen te će na jesen krenuti u rad s 3. skupine. Važnost projekta naglasila je ravnateljica vrtića Snježana Bence: “Od sutra radimo u boljim, poticajnim uvjetima u kojima će djeca kroz igru od najranije dobi stjecati kompetencije i znanja potrebna u daljnjem školovanju. Ove godine ujedno obilježavamo 20. rođendan vrtića koji od 1999. godine djeluje kao samostalna institucija te nam je uređenje vrtića najbolji mogući poklon.”

Zgrada postojećeg vrtića rekonstruirana je unutar mjere 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020 u svrhu unaprjeđenja prostornih i drugih materijalnih uvjeta rada. Ukupna vrijednost projekta je 2.470.807,50 kn uključujući PDV. Dječji vrtić Belica do sada je imao dvije vrtićke skupine za oko 50-ak djece, a nakon uređenja ima dvije jedince za djecu vrtićke dobi i jednu jedinicu za djecu jaslične te će se povećati broj radnih mjesta s ciljem da svaka skupina ima dva odgojitelja.

Svečanosti otvorenja nazočili su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi koji su istaknuli važnost ulaganje u mlade, odgoj i obrazovanje kao temelj razvoja svakog društva.

Dječja skupina “Leptirići” izvela je prigodan kulturno-umjetnički program uz pomoć svojih odgojiteljica, a posebno su oduševili izvedbom pjesme “Kalamper, kalamper”. Polaznici vrtića Karla Toth i Žan Gereci prerezali su vrpcu čime je simbolično otvoren vrtić nakon čega je župnik Stjepan Šoštarić blagoslovio nove prostorije.