Gradovi i općine 02.04.2017. 14:55. Zadnja izmjena: 02.04.2017. 14:56.

Čakovec

Dom za starije i nemoćne: Na listi čekanja 855 ljudi, a mjesto se čeka šest godina

Na listi čekanja za smještaj u čakovečki Dom za starije i nemoćne osobe trenutno se nalazi čak 855 osoba, a od toga broja više od dvije trećine korisnika treba smještaj u stacionaru, odnosno u jedinici za pojačanu njegu. Radi se o osobama kojima je potrebna stalna skrb i kojima niti jedan oblik "kućne njege" nije dovoljan.

Osim toga, u stacionaru u Domu zbrinuto je tridesetak korisnika koji imaju dijagnozu palijativnih bolesnika. Inače se palijativna skrb uglavnom vezuje uz sustav zdravstva, ali uglavnom ovakvi domovi za starije i nemoćne osobe zbrinjavaju takve bolesnike.

Ravnateljica Doma Štefica Martinez, koja je ove podatke iznijela na sjednici Skupštine Međimurske županije u sklopu godišnjeg izvješća o radu, pozdravila je razmišljanja koja se čuju o mogućem proširenju kapaciteta domskog stacionara, jer to je u ovom trenutku itekako potrebno svim građanima Međimurja. Ukupno je na kraju 2016. godine u ustanovi bio smješten 281 korisnik (ukupni kapacitet je 282 kreveta) a na ulazak u Dom čeka se i više od šest godina.