Gradovi i općine 29.06.2019. 09:01. Zadnja izmjena: 29.06.2019. 09:01.

Svađa među općinskim vijećnicima

Donja Dubrava: Zašto ne ukidaju postrojbu Civilne zaštite?

- Gotovo sve međimurske općine ukinule su svoje postrojbe civilne zaštite jer one, posebno u ovakvom obliku, na dobrovoljnoj bazi, ne funkcioniraju, rekao je na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Donje Dubrave pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ivan Štefić. Na dnevnom redu sjednice našla se naime i točka o ukidanju spomenute postrojbe uz obrazloženje da na području Donje Dubrave nema visokih rizika ugroze od velikih nesreća i katastrofa te da će Općina svoje obveze vezane uz funkcioniranje sustava civilne zaštite obavljati uz gotove snage (DVD Donja Dubrava, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, Hrvatska gorska služba spašavanja). Prijedlog odluke naišao je međutim na revolt Kluba vijećnika HDZ-HSS-HSLS – tabora suprotnog HNS-u načelnika Marijana Varge, koji je ubrzo prerastao u svađu između više vijećnika.

ŠTO AKO PUKNE BRANA?

Kako to često biva, sve je započeo HDZ-ov vijećnik Dražen Miser:

- Nakon zadnje poplave zaključujem da naš DVD apsolutno nema kapaciteta, isto kao ni HGSS, a kaj nam Crveni križ more pomoći?! Na poplavi je bilo pet vatrogasaca jer su ostali pomagali u Goričanu i Kotoribi, a njihovi nama nisu došli. Došlo je 150 Dobravčani, zborio je Miser upitavši i što će se dogoditi primjerice u slučaju da počne pucati brana hidroelektrane, a Donja Dubrava neće imati postrojbu.

Pročelnik Štefić uzvratio je da se, upravo kad je riječ o zadnjoj poplavi (2014. godine, op.a.), od 23 sadašnjih pripadnika općinske postrojbe Civilne zaštite – obrani nije odazvao nijedan. - Dobrovoljno vatrogasno društvo još uvijek ima toliko ljudstva da može uskočiti, priključio se vijećnik Zlatko Ljubek koji je ujedno predsjednik DVD-a.

- Nabrojite mi pet ljudi iz DVD-a koji će skočiti, a kamoli 50, inzistirao je Miser što je izazvalo glasno negodovanje Ljubeka, a potom i opću viku u vijećnici. Većina naposljetku odluku o ukidanju nije podržala.