Gradovi i općine 09.07.2016. 14:38.

Sjednica Općinskog vijeća

Donji Vidovec: Odrezali najam od 12 kuna po "kvadratu"

U društvenom domu u Donjem Vidovcu smješteno je nekoliko poslovnih subjekata, a među njima su samoposluživanje jednog trgovačkog lanca, ljekarna, stomatološka ordinacija i ambulanta Doma zdravlja, površine oko 120 četvornih metara, za koju Općina zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa do sada nije naplaćivala zakupninu. Naime, upravo prostor ambulante se do sada nije tretirao kao općinsko vlasništvo, za razliku od ostatka društvenog doma, a nakon što je i taj dio prešao "u ruke" Općine, općinska vlast odlučila se na naplatu zakupa.

Budući da je načelnik Općine morao prije vremena napustiti sjednicu, jer se u općinskoj vijećnici u isto vrijeme održavala završna konferencija LAG-a Mura-Drava vezana uz izradu Strategije razvoja područja LAG-a, općinski vijećnici baratali su različitim podacima čak i oko površine prostora koji daju u zakup, svaki prema vlastitoj procjeni, a i cijenu zakupa predlagali su "odokativno". Pa se tako spominjala površina od 80-ak do 120 četvornih metara, da bi se na kraju ipak "dogovorili" da je površina bliže većoj brojci, a i "dogovaranje" cijene zakupa po četvornom metru bilo je sve prije nego ozbiljno.

Nakon niza prijedloga, po kojima bi zakup iznosio od 8, pa sve do 20 kuna, došlo se do brojke od 12 kuna po četvornom metru, međutim, kod prvog glasovanja, niti jedna strana nije uspjela skupiti dovoljan broj glasova. Uz načelnika, još je jedan vijećnik, umjesto na sjednici Vijeća, bio na sjednici LAG-a, tako da su tri vijećnika glasala "za" predloženu cijenu od 12,5 kuna po četvornom metru, a ostalo troje vijećnika bilo je "suzdržano".

Pat pozicija trajala je sve do trenutka dok vladajući nisu "priveli" nedostajućeg vijećnika, koji je u ponovljenom glasovanju donio prevagu. Spomenimo da je visina zakupa nedavno otvorene stomatološke ordinacije 20 kuna po četvornom metru (istine radi, treba spomenuti da je Općina u ovaj prostor uložila značajan novac), ljekarna plaća 7 kuna po četvornom metru, a Pošta, koja je smještena u drugom općinskom prostoru 4,5 kuna po kvadratu. Ovako niska cijena najma koju plaća Pošta, rezultat je svojevrsne ucjene, budući da je interes Općine da poštanski ured ostane u naselju, pa je niska cijena najma argument za to.

Zbog već spomenute sjednice LAG-a , sjednica Općinskog vijeća održana je u velikoj dvorani društvenog doma.