Gradovi i općine 30.08.2019. 10:35. Zadnja izmjena: 30.08.2019. 10:36.

Mursko Središće

Dražen Srpak: Uspostavili smo obrazovno-demografsku vertikalu!

Da će i ove godine Grad Mursko Središće osigurati besplatne bilježnice svim osnovnoškolcima sa svog područja nije posebno nova vijest i nije školska godina 2019/20. prva za koju se iz proračuna izdvaja značajna sredstva za djecu i mlade. Već se i podrazumijeva da gradonačelnik Dražen Srpak s početkom nove školske godine uruči bilježnice ravnatelju OŠ Mursko Središće za sve učenike, da bi se rasteretilo roditelje đaka barem dijela troškova s kojima se mora računati s početkom svake nove školske godine.

Bilježnice koje Grad osigurava za sve školarce prigodno su ukrašene, korice su zapravo razglednice s motivima s područja Grada, no taj poklon osnovncima nije i početak sustavne brige o djeci i mladima. Briga kreće – kaže D. Srpak – od novorođenčadi:

- Mi smo u Gradu Murskom Središću uspostavili svojevrsnu obrazovno-demografsku vetikalu, s kojom brinemo o djeci i mladima s niz mjera od novorođenčadi, predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca i studenata do mladih obitelji koje žele na području Grada imati svoj dom.

Roditeljima se iz gradskog proračuna isplaćuje pomoć pri rođenju prvog djeteta od 2.500 kuna, pri rođenju drugog 5.000 kuna, a za treće i svako daljnje dijete u obitelji po 1.000 kuna.

• Briga se nastavlja kad djeca krenu u vrtić?

- Ne treba objašnjavati koliko je svaka pomoć mladoj obitelji važna, pa se tako vrtićko zbrinjavanje mališana sufinancira sa 60 % od ekonomske cijene vrtića, po potrebi Grad pokriva i trošak osobnog asistenta za dijete, sufinancira se i 50 % troškova logopeda, za djecu romske nacionalne manjine sufinancira se organizirani prijevoz u vrtić, a svi predškolci dobivaju besplatne slikovnice primjerene njihovoj dobi... Cijena vrtića obračunava se s popustom ovisno o tome koliko obitelj ima djece u predškolskoj ustanovi.

• A kad mališani krenu u školu?

- Nisu besplatne bilježnice jedino što čeka naše školarce s početkom školske godine. Prvoškolci se svi besplatno upisuju u gradsku knjižnicu i čitaonicu, Grad sufinancira školsku prehranu i prijevoz, za drugo dijete iz obitelji u školi užina je još 50 % jeftinija, a za treće i besplatna, kao i za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, kojoj se sufinancira ili čak u potpunosti plaća maturalce, školske izlete, škole u prirodi... Grad daje i nagradu od 1.000 kuna svake školske godine najboljem učeniku ili učenici, a praktično nema školske manifestacije kojoj Grad nije pokrovitelj ili, uvjetno rečeno, sponzor.

Što od "privilegija" uživaju srednjoškolci, kako se sa strane Grada prati njihovo školovanje?

- Za sve srednjoškolce s početkom nove školske godine Grad im osigurava po 400 kuna za kupovinu školskog pribora. Možda to ne izgleda puno, ali je jasan znak podrške mladima, a osim toga – ove školske godine – stipendiramo s 300 kuna mjesečno petoro srednjoškolaca koji se školuju za deficitarne zanimanja. I za srednjoškolce iz socijalno ugroženih obitelji (su)finacira se maturlana putovanja, Grad je nositelj jedne od nagrada za "naj-maturanta/icu", a svake godine najboljeg srednjoškolca s podurčja Grada nagradimo s 2.000 kuna. Trudimo se posložiti te mjere da budu komplementarne onome što se s razine države ili županije srednjoškolcima osigurava.

Kako ta vaša obrazovno-demografska vertikala ide dalje prema studentima?

- Studentima s područja Grada s početkom akademske godine isplaćuje se jednokratno 500 ili više kuna, ovisno o proračunskim mogućnostima i broju studenata. Grad je uključen u sustav subvencioniranog kreditiranja studenata, s time da oni koji imaju uspjeh na studiju s prosječnom ocjenom višom od 4,1 kredit ne vraćaju, nego im se on pretvara u nepovratnu stipendiju. Najboljeg studenta s područja Grada nagrađuje se s 4.500 kuna, dobitnicima dekanove nagrade po 1.000 kuna, dobitnicima rektorove nagrade po 2.000 kuna, a za obranu doktorata Grad isplaćuje nagradu od 7.500 kuna...      

• I zatim te mlade, visokoobrazovane ljude želite svakako zadržati na području Grada...

- U tome je smisao svih mjera koje imamo. Ne samo da želimo zadržati svoje mlade, nego privući i mlade obitelji na doseljavanje u Grad Mursko Središće, jer čemu sva infrastruktura, obnovljeni i modernizirani ili novosagrađeni društveni objekti, ako su naselja prazna? Zato imamo sustav u kojem se i mladim obiteljima daje niz pogodnosti – kroz oslobađanje ili djelomično oslobađanje od plaćana komunalnog doprinosa ili komunalne nakande – kada krenu u gradnju kuće, kada kupuju stari objekt pa ga obnavljaju ili ruše i na istom mjestu podižu svoj dom, pa te pogodnosti u različitim slučejvima idu i do vrijednosti od 50.000 kuna. Politika Grada Murskog Središća je borba protiv praznog prostora, za doseljavanje, a protiv odlazaka najveće vrijednosti koju imamo, naših mladih obitelji...