Gradovi i općine 10.06.2016. 08:31. Zadnja izmjena: 10.06.2016. 08:35.

Podizanje svijesti

Državna uprava za zaštitu i spašavanje nagradila radove učenika na temu civilne zaštite

Državna uprava za zaštitu i spašavanje, u cilju podizanja svijesti o postojanju prijetnji od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa, raspisala je natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim potrebama na temu „Prirodne katastrofe, tehničko-tehnološke katastrofe, snage sustava civilne zaštite i žurne službe u katastrofama“.

Tako je, u suradnji Međimurske županije i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, održana svečana dodjela priznanja autorima (učenicima) i njihovim mentorima za najbolje izrađene likovne, literarne i foto radove po provedenom natječaju povodom Dana civilne zaštite. Na natječaj se javilo preko 400 djece i mladih. „To je jedan od načina preventive kako se djeca od malih nogu upoznaju s opasnostima i nesrećama koje nam prijete, ali i s radom i ulogom snaga zaštite i spašavanja“, objasnio je zamjenik pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ferid Kašmo i dodao kako veseli činjenica da se na ovaj natječaj svake godine uključuje sve veći broj škola s područja naše županije. Velikim odazivom posebno je zadovoljan bio i zamjenik župana Međimurske županije, ujedno i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje, Zoran Vidović pohvalivši pritom rad svih mentora koji su na ovaj kreativan način educirali svoje učenike o opasnostima s kojima smo suočeni.

Nakon što su podijeljena priznanja i prigodni pokloni djeci, uručena su priznanja i osobama koje su uz sam autorov talent najzaslužnije da su ova djeca izradila tako prekrasne radove, a to su njihovi mentori. Među 64 nagrađena učenika, kao i njihovih 13 mentora, posebnu je pohvalu dobio učenik 4. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice Petar Gazdek, koji je za svoju pjesmu „Stara vatrogasna kola pričaju“ dobio prvu nagradu na državnoj razini u kategoriji literarnih radova od I. do IV. razreda osnovnih škola.

Izvor: Mateja Gošćiej