Gradovi i općine 03.12.2016. 08:41. Zadnja izmjena: 03.12.2016. 08:42.

Parkiralište "propalo u zemlju"

Đurđica Slamek: Tegra će o svom trošku sanirati propuste!

Mještani Svete Marije i toj općini pripadajućeg naselja Donji Mihaljevec bili su neugodno iznenađeni kad su na blagdan Svih Svetih došli na mjesno groblje u Svetoj Mariji. Svježe postavljeni asfalt na parkiralištu i pokrajnjoj cesti dužine od oko 170 metara na više se mjesta ulegnuo, popucao, a s ceste su virili šahtovi.

Na problem, očito nekvalitetno izvedene, tek nekoliko dana prije blagdana završene radove, na posljednjoj su sjednici tamošnjeg Općinskog vijeća ukazali i pojedini vijećnici, o čemu smo izvijestili. Što se zapravo dogodilo za naš tjednik pojašnjava načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek.

Prije samog asfaltiranja izvođači radova očito nisu dovoljno sabili zemlju, zato je asfalt popucao. Formalni izvođač bila je tvrtka Tegra d.d., no ona je na konkretnom projektu angažirala podizvođača. Ne znam kako to da ni nadzorni inženjeri nisu vidjeli propuste, no s druge strane činjenica je da ni inženjer, a ni ja kao načelnica ne možemo u svakome trenutku biti na gradilištu. No, bitno je da je dio već saniran, a dogovorili smo da se na proljeće povuče cijeli novi asfaltni sloj. Naravno, bez novih troškova za Općinu. S Tegrom smo, s kojom inače već tri godine dobro surađujemo, dogovorili da sve saniraju o svojem trošku uz moguću dodatnu naknadu zbog loše kvalitete izvedbe, kaže Slamek.

Investicija na groblju inače je koštala 500.000 kuna pri čemu je Općina iz svog proračuna izdvojila 400.000, dok je 100.000 kuna dalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Načelnica ujedno izražava zadovoljstvo reakcijom oporbenih vijećnika na sjednici Vijeća koji  su upozorili na problem, no nisu prstom upirali na izvršnu vlast, kako to često biva i u drugim sredinama kad se dogodi slična nezgodna situacija.

Slučaj iz Svete Marije ukazuje međutim i na problem koji se u javnosti u posljednje vrijeme spominje sve češće i s kojim se suočava sve više graditeljskih tvrtki – nedostatak kvalitetnog kadra.