Gradovi i općine 27.04.2017. 23:14. Zadnja izmjena: 28.04.2017. 08:16.

Zar da prijavim ministra?

Dušanka Novak, bivša ravnateljica ETŠ-a upozorava na tromost i aljkavost državnog aparata

U rujnu 2012. godine viši prosvjetni inspektor posjetio je Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec. Utvrdio je da su u prvi razred upisane dvije ekonomistice i osam komercijalistica koje su bile ispod bodovnog praga. Na njegov prijedlog, tadašnji ministar Željko Jovanović razriješio je dužnosti Dušanku Novak, ravnateljicu od 1991. godine. Žalila se, te je Upravni sud 2014. godine poništo njegovo rješenje i slučaj vratio Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. No, novi ministar Vedran Mornar također ju je razriješio. Još se jednom žalila i još je jednom, u lipnju 2016., Sud odlučio u njenu korist.

BEZ ODGOVORA

- No, do danas nisam dobila novo rješenje Ministarstva, kako je to naložio sud. Bila sam tek na jednom sastanku u studenom i pomoćnik Momir Karin kazao mi je da će riješiti slučaj. Ali, imaju pravnu dilemu. Naravno, riječ je o činjenici da škola sad ima drugu ravnateljicu (Bosiljka Vinković-Kukolić, op.a.). Predložila sam nagodbu, uz pravičnu financijsku naknadu, tj. razliku u plaći. Ne tražim da me vrate na mjesto ravnateljice, ne želim komplicirati situaciju. Bio je oduševljen. Pitali su koja je razlika u plaći i nakon što sam rekla da to ne znam, do danas sam opet bez ikakvog odgovora. Kakva je ovo pravna država? Rekli su mi na DORH-u da jedino mogu prijaviti ministra. To, ipak, ne namjeravam, ogorčena je Dušanka Novak, profesorica ekonomske grupe predmeta.
Te je 2012. godine, kaže, postupila po dugogodišnjoj praksi hrvatskih škola, navedenoj i u prethodnim uputama za upis. Kad bi na jednom smjeru ostalo slobodnih mjesta, tada bi se na drugom i trećem upisnom roku prebacili oni koji nisu "upali" na drugom smjeru. Prodavača je bilo previše, a kod ekonomista i komercijalista bilo je slobodnih mjesta. No, ministar je smatrao da je prekršila odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole 2012./2013.

STRAHUJU OD DVIJE RAVNATELJICE?

Proučili smo i presudu Upravnog suda, koji navodi kako ravnateljica nije nanijela nikakvu štetu Školi niti je povrijedila jednakost uvjeta prilikom upisa. Prekršila je jedino spomenutu odluku, koja je poslije proglašena protuustavnom!
Zanimljivo, u nekim drugim, jednakim slučajevima, ovakva razrješenja su obustavljana ili poništavana izravnom sudskom odlukom. Nisu vraćana Ministarstvu na ponovno odlučivanje o prijedlogu za razrješenje. Dušanki Novak je 2012. godine počeo petogodišnji mandat ravnateljice, koji je trebao isteći 28. lipnja 2017. godine. Kad bi razrješenje danas bilo poništeno, Ministarstvo bi dobilo dvije ravnateljice i - glavobolju.