Gradovi i općine 06.09.2019. 11:47. Zadnja izmjena: 06.09.2019. 11:48.

Općina Štrigova

Dužnost je mještanina prijaviti susjeda?

Komunalno redarstvo Općine Štrigove potpisuje plakat kojim se prilično oštro upozorava mještane na obveze iz odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina.

Navodi se tako obveza uništavanja ambrozije prije cvatnje u poljima, na međama i neizgrađenom građevinskom zemljištu te uz poljske puteve. Tu je i obveza zaštite bilja suzbijanjem bolesti i štetnika. Naravno, spomenuta je i pošast zvana zlatna žutica koja se širi zapuštenim vinogradima.

Predviđene su novčane kazne do 10 tisuća kuna, a svaki mještanin je "dužan prijaviti svakoga tko se ne pridržava naredbe" komunalnom redaru Stjepanu Pozdercu ili pak, uglavnom zbog zlatne žutice, fitosanitarnoj inspekciji. Navodi se i da je rok za izvršavanje mjera 15. rujna.

- Nakon toga će se na licu mjesta provoditi kontrola i u slučaju nepoštivanja mjera odmah će biti određene novčane kazne i podnijete prekršajne prijave - upozoreni su mještani.

Red u poljoprivredne površine valja uvesti. No, obveza mještanina da prijavi susjeda koji nije uklonio ambroziju teško bi pronašla uporište u zakonu i to zasigurno ne može biti kažnjivo.