Gradovi i općine 16.02.2017. 19:00.

Značajna obljetnica

Dvadeset godina Grada: Prilok moj zbudi se, dosti si spal

Prije 20 godina, 7. veljače 1997. godine, na snagu je stupila odluka Hrvatskog sabora kojom je tadašnja Općina Prelog proglašena Gradom, a značajna obljetnica svečano je obilježena proteklog utorka. Nakon svete mise koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i polaganja vijenaca pred spomen-ploču znamenitim Hrvatima priločke župe, svečani program nastavljen je u Domu kulture. Uz nazočnost mnoštva građana,  uzvanika iz političkog, vjerskog i kulturnog života Preloga, saborskih zastupnika, županijske vlasti i predstavnike ministarstava, nastupilo je niz izvođača koji su dali svoj doprinos proslavi. Za govornicom su se izmjenjivali čestitari, a prvi gradonačelnik Preloga Alojzije Šestan, koji je, kako je rekao, prije podne 7. veljače 1997. godine bio načelnik,  a od poslijepodneva gradonačelnik, prisjetio se tadašnjih događanja, i zahvalio svima na doprinosu razvoju Grada.

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek u emotivnom govoru naglasio je da su se u ono vrijeme okupili ljudi koji su stvarali povijest Preloga.    

- Okupili smo ljude koji su rekli Prelog moj zbudi se, dugo si spav, ljude koji su pokrenuli kotač razvoja koji je doveo dio dobivanja statusa Grada, kotač koji se i dan danas ne zaustavlja. Prelog se razvija i raste, danas je pravo gospodarsko i kulturno središte ovog dijela Međimurja, a brojne županijske i državne institucije našle su svoje mjesto u Prelogu. Po komunalnom razvoju i uređenju u samom smo vrhu Republike Hrvatske. Mogućnosti koje su pred nama su velike i siguran sam da ćemo ih znati prepoznati u idućem razdoblju.

Gradonačelnik Kolarek zahvalio je svim žiteljima Preloga, Cirkovljana, Čehovca, Čukovca, Draškovca, Hemuševca, Oporovca i Otoka, svim onim malim ljudima koji vole i žive Prelog, gospodarstvenicima, udrugama, župniku Antunu Hoblaju...

- Posebno bih zahvalio svojim prethodnicima , načelnicima i gradonačelnicima Katarini Gradečak, Alojziju Šestanu, Mladenu Mezgi, Miji Hrešću, Milanu Logožaru, Dragutinu Glavini, jer je svatko od njih na svoj način zaslužan za današnji izgled Preloga, Grada pred kojim je budućnost, zaključio je Kolarek, uz zahvalu i svim dosadašnjim Hrvatskim vladama i međimurskim županima. U ime Županije, skupu se obratio župan Matija Posavec. Svečanost je zaključena velikim vatrometom i puštanjem 20 lampiona.