Gradovi i općine 14.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

DVD Čakovec proslavio 140.-tu obljetnicu postojanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Čakovec jedno je od dva najstarija DVD-a u Međimurju te je najstarija udruga građana koja kontinuirano djeluje na našem području. Predstavljanjem monografije i svečanom sjednicom, protekli vikend obilježili su 140.-tu obljetnicu postojanja. Monografija je predstavljena u subotu u prostorijama Društva, dok je Svečana sjednica održana u nedjelju u Centru za kulturu Čakovec. 

Davne 1875. godine, u Čakovcu je osnovano vatrogasno društvo, prva udruga građana u modernom smislu. Od onda do danas, unatoč dvama svjetskim ratovima i mađarskoj okupaciji, kontinuirano djeluju i rade, ne samo na zaštiti od požara, već i preventivi te edukaciji stanovništva. U ovih 140 godina postali su nezamjenjivi dio javnog života grada. Rekao je to, među ostalim, predsjednik DVD Čakovec Željko Besedić. 

Društvu je na obljetnici čestitao i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, istaknuvši da su dobrovoljni vatrogasci bili su prva udruženja građana, ono što danas zovemo udrugama civilnog društva. Osim što su organizirano štitili gradske kuće, trgovine, industrijske pogone te same građane, upravo su vatrogasci u našem gradu „posadili sjeme“ bogatog kulturnog i javnog života. Bili su prva organizirana udruga građana, početak izuzetno dinamičnog društvenog razvoja. 

Predsjednik Vatrogasne zajednice  Međimurske županije i Vatrogasne zajednice Grada Čakovca Mario Medved istaknuo je da je ovaj DVD spada u vrh međimurskog vatrogasca. Brojne aktivnosti, uspješne intervencije, zapaženi rezultati koje postižu na natjecanjima, kontinuirano educiranje i usavršavanje, rad s mladima, dio su onoga po čemu je DVD Čakovec prepoznatljiv. 

DVD-u Čakovec su na obljetnici čestitali i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, predsjednik Savjeta mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice Milivoj Taslak, župan Međimurske županije Matija Posavec, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca Mladen Kanižaj, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Čakovca Robert Meglić te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke.

Izvor: 3151