Gradovi i općine 24.07.2017. 11:03. Zadnja izmjena: 24.07.2017. 11:03.

Okrugli jubilej

DVD Domašinec proslavio 90. obljetnicu

Davne 1927. godine, 30. srpnja, grupa mještana osnovala je Dobrovoljno društvo Domašinec, koje je na početku svog rada brojilo 20 članova. Danas je ovo jedno od najoperativnijih društava u Međimurju, a svojim djelovanjem i doprinosom postali su neizostavni dio društvenog života svog kraja i okolice.

Povodom obilježavanja 90 godina rada svečano su proslavili jubilej na koji su se odazvali mnogi članovi i prijatelji DVD-a, pa su tako svečanosti nazočili zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, načelnik općine Domašinec Mario Tomašek, predsjednik Općinskog vijeća Goran Koren, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Međimurske županije Andreas Lisjak, predstavnici vatrogasnih zajednica iz susjednih općina te mnogi drugi gosti uključujući i goste iz bratskih društva iz Sisačko-Moslavačke županije.

U svom uvodnom obraćanju predsjednik Robert Filipović osvrnuo se na bogat rad i uspjehe DVD-a Domašinec. Tako je istaknuo kako je u 90 godina rada društvo odradilo sve vatrogasne intervencije koje su se dogodile na području općine, a i šire. Ulagali su u opremu i osposobljavanje, a članovi društva za svoj humani rad primili su brojna vatrogasna odlikovanja, medalje i niz drugih priznanja.

„Smjernice i ciljevi Društva u budućnosti težit će praćenju sve zahtjevnijeg modernog života ljudi, pa će se i rad prilagođavati životnim potrebama, uz neprestano opremanje novom tehnologijom i opremom za gašenje, a isto tako i na stalnom pomlađivanju društva kako bi se ova lijepa i bogata tradicija nastavila", rekao je predsjednik DVD-a. Mnogo odricanja i truda prepoznao je i zamjenik župana koji je istaknuo veliku važnost DVD-a Domašinec za općinu, ali i cijelo Međimurje.

Zajednica je nezamisliva bez vatrogasaca

„Svi znamo što znače vatrogasci u svakom mjestu i društvu, te koliki znoj, trud i vježbe su uložene u vaš posao. Slobodno vrijeme koje darujete svojoj zajednici doista zaslužuju iskrenu zahvalnost i čestitku, stoga ćete uvijek imati potporu Međimurske županije, kao i svi naši vatrogasci koji ni trena ne dvoje u pomoći građanima diljem zemlje", istaknuo je Grivec.

Glavni pokrovitelj svečanosti bila je Općina Domašinec, čiji je načelnik dodao kako će se dobra suradnja između općine i DVD-a nastaviti i dalje, jer bi funkcionalnost zajednice bila nezamisliva bez vatrogasaca, a pomoć u nastavku uspješne sinergije obećao je i predsjednik OV-a Koren koji će biti glavna poveznica sa Županijom.

Prisutnima se obratio i predstavnik HVZ-a, sa željama da što više mlađih generacija prepozna vrijednost vatrogasne tradicije i suoči se s izazovima ovog plemenitog posla. DVD Domašinec dobio je pritom priznanje Hrvatske Vatrogasne Zajednice i Vatrogasne zajednice Međimurske županije za 90 godina humanog rada i osnivanja, te su dodijeljena vatrogasna odlikovanja i priznanja zaslužnim članovima i donatorima DVD-a.

Vatrogasne medalje i spomenice najistaknutijima

Srebrna vatrogasna Medalja dodijeljena je Josipu Feliksu, Josipu Totu, Antunu Lisjaku, Ivanu Kovaču, Kristijanu Perasu, Ivanu Jančecu, Alenu Zadravcu, Stjepanu Tomašeku i Robertu Filipoviću, dok su brončane medalje dobili Mijo Kovač, Ivana Kovač, Vedran Baranašić, Josip Mikulić, Ivan Kovač i Mario Furdi. Spomenicu za desetogodišnji rad u DVD-u primili su Patrik Mihalec, Marko Pigac, Karlo Zadravec, Dino Krčmar, Matija Glavina, Patrik Jankulija i Valentina Ovčar. Mario Brez dobio je priznanje za 20 godina rada u DVD-u, a s tridesetogodišnjim iskustvom u DVD-u mogu se pohvaliti Ivan Lacković, Juraj Perković, Antun Međimurec i Dragutin Sabadi. Vatrogasnu spomenicu Vatrogasni veteran primili su Vinko Krznar i Antun Vargek, a prijateljska društva su tradicionalno otkupila spomen traku ili spomen čavlić.

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Domašinec pokazali su da su uistinu ponos zajednice, a svoju povijest planiraju predstaviti u monografiji. Danas DVD broji 103 člana, od čega 34 mladih. Društvo je posebno ponosno na svoj pomladak i mlađe generacije jer ekipe redovito osvajaju nagrade u svojim kategorijama, i to na županijskim natjecanjima gdje unazad nekoliko godina imaju prvake u kategoriji vatrogasnog pomlatka, gdje se natječe više od 50 ekipa.