Gradovi i općine 26.03.2016. 10:05. Zadnja izmjena: 26.03.2016. 10:08.

Darko Dania postao vatrogasac

DVD Nedelišće se pojačao prvim čovjekom Općine!

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedelišće od subote 12. ožujka i redovne godišnje skupštine jače je za jednoga člana. Njihove redove pojačao je ni manje ni više nego Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće. Navukao je svečanu uniformu, potpisao svečanu prisegu i pristupnicu. Dania nije primljen kao počasni, nego kao regularni član DVD-a.

"Za silne poplave u Pušćinama 2012. godine bio sam zamjenik načelnika te načelnik općinskog stožera zaštite i spašavanja. Na terenu sam tada proveo valjda dva mjeseca. Nakon toga imali smo poplave svake godine. Bio sam na pedesetak intervencija. Vidio sam što to znači biti vatrogasac, koliko je to odricanje od slobodnog vremena te koliko je opasnosti. Na ovaj način želim i aktivno pomoći u spašavanju ljudskih života i imovine te djelovati na dobrobit svih građana. Potpuno sam na raspolaganju najboljem DVD-u Međimurja u 2015. godini.", kazao je tom prilikom za list Međimurje Dania.

Prethodno se vatrogascima obratio i kao načelnik. Kazao im je još jednom kako su jedina snaga na koju se može u potpunosti računati u slučaju nepogoda.

Investicija od tri milijuna kuna

"Vi dajete jako puno, a mi koliko možemo. Ta davanja treba riješiti na nivou RH. Ali imate našu punu podršku. Što se tiče vatrogasnog doma, dugo ga godina očekujemo i ne bih se bavio obećanjima. Želim samo da se vidimo nagodinu i da u tim trenucima gradimo novi dom!", kazao je. O novom domu govorio je i Zlatko Marciuš, predsjednik DVD-a Nedelišće.

"Znamo da Općina ima puno obveza, ali najbolje vatrogasno društvo županije po bodovanju zaslužuje bolje uvjete, bolje prostorije. Riječ je o investiciji od oko tri milijuna kuna i nadamo se mjeri 7-4.", kazao je Marciuš. Tajnik Goran Kos pak je ponosno istaknuo rezultate bodovanja.

"Prilikom bodovanja za 2015. godinu potvrdili smo status najboljeg društava u kategoriji 80-ak DVD-ova u Međimurju. Osvojili smo daleko najviši broj bodova, više čak i od svih središnjih vatrogasnih društava. Ovakav rezultat redovito se ponavlja unatrag desetak godina.", kazao je Kos.

Kazao je i kako su potpisali ugovor s konzultantskom tvrtkom iz Čakovca. Projekt dogradnje vatrogasnih prostorija pripremit će za prijavu na europski natječaj koji će biti objavljen sredinom godine. Dodajmo ovome da je zapovjednik DVD-a Tomislav Mikolaj.

Pred brojnim gostima podijeljene spomenice

Skupštini su prisustvovali mnogi gosti; Dragutin Trupković kao tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Ivan Senčar kao dopredsjednik Vatrogasne zajednice Općine Nedelišće, Ivan Krištofić kao bivši zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Ivan Novak kao predsjednik Kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije, Ivan Marciuš ispred Općinskog vijeća Nedelišća...

Za 40 godina u vatrogastvu spomenicu je primio Dragutin Topolnjak, za 30 godina Damir Patafta te za 10 godina Nikola Muršić. Diplomu za zvanje vatrogasca I. klase primili su Vanja Serec i Vedran Špiranec, koji ju je primio i za voditelja vatrogasne mladeži.