Gradovi i općine 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Dvije obnove energetskih kuća

Do sredine mjeseca travnja dva su građana s liste onih kojima Grad Čakovec i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u okviru projekta Povećanje energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, sufinanciraju obnovu kuća uspješno „prošla“ kroz projekt, a sufinancijeri su im refundirali uloženi novac. Istodobno, dva su potencijalna korisnika sredstava odustala. Jedan je, kažu u Gradu Čakovcu, krivo protumačio odredbe natječaja, dok drugi nije mogao osigurati financijska sredstva. Lista se tako pomaknula, odnosno „upala“ su dva nova od ukupno 42 korisnika.
Podsjetimo, financiranje čitavog projekta pokrenutog krajem prošle godine odvija se tako što Fond za zaštitu okoliša daje 40 posto iznosa, Grad Čakovec 10 posto, a drugu polovinu sam vlasnik kuće, i to sve s maksimalnim iznosom od 37.500 kuna, uključujući i PDV.
Krajnji korisnik najprije sve izvedene radove plaća izvođaču radova, a zatim originalne račune, popratnu dokumentaciju i zahtjev za povratom uloženih sredstava predaje Gradu Čakovcu. Posebna komisija izvedbu radova kontrolira i na samom licu mjesta. Ako se utvrdi da je sve u redu, Grad isplaćuje svoj dio, dok dokumentaciju građanina potom prosljeđuje Fondu koji bi 40% opravdanih troškova, ili maksimalno 30.000 kuna, trebao refundirati u roku od mjesec dana.
Nije bilo primjedbi na formiranje liste
Takozvana lista prioriteta, odnosno „sretnih“ 42, a na natječaj Grada javilo se ukupno 100 zainteresiranih građana, određivala se prema broju ostvarenih bodova. Veći broj dobivali su korisnici koji su imali manji koeficijent koji se dobiva dijeljenjem grijane površine na broj korisnika zgrade (kuće), nadalje, oni koji su prijavili više mjera, poput obnove vanjske stolarije, toplinske izolacije vanjskih zidova, stropa, krova i poda, zatim korisnici koji su prijavili veće debljine izolacije te oni kod kojih je postojeće stanje bilo lošije u usporedbi s kućama drugih kandidata.
U gradskom Povjerenstvu koje se bavilo spomenutim poslom ističu kako dosad nisu zaprimili nijednu opravdanu primjedbu krajnjih korisnika vezanu uz način bodovanja ili broj ostvarenih bodova.
Kandidirati moraju upravitelji
Grad Čakovec na natječaj Fonda prijavio je i svoje zgrade koje su veći potrošači energije. Postupak javne nabave za to provodi, međutim, Agencija za pravni promet i posredovanje te se čekaju rezultati prijave i izbor barem jedne zgrade, s obzirom na ograničena sredstva. Fond pri tome također sudjeluje s 40 posto iznosa. Što se tiče energetske obnove više stambenih zgrada, njih bi, kažu u Gradu, trebali kandidirati upravitelji. (Velimir Kelkedi)

Izvor: 3079