Gradovi i općine 08.12.2016. 08:17. Zadnja izmjena: 08.12.2016. 08:20.

Načelnik Općine Selnica

Ervin Vičević: Dočekalo me najgore stanje, nezabilježeno u Međimurju!

Prvi načelnički mandat Ervinu Vičeviću, načelniku Općine Selnica, isteći će u proljeće. Izabran iz redova Hrvatske narodne stranke, Vičević je 2014. godine dao potporu isključenom članu HNS-a Radimiru Čačiću te se priključio njegovoj stranci Narodna stranka - reformisti. U Općinskom vijeću ima potporu HSS-a te koalicije SDP HSU, dok formalnu funkciju opozicije obnaša koalicija HSLS - HDZ.

Na početku mandata dočekao Vas je minus u općinskoj blagajni. Jeste li riješili nagomilane dugove?

Obzirom na stanje koje sam zatekao, a mogu reći da je ono definitivno najgore u cijelom Međimurju jer me dočekao dug od 4,5 milijuna kuna, jako sam zadovoljan.

Sada smo realno dužni samo Geodetskom zavodu Split s kojim je sudski spor još uvijek u tijeku. Ponudio sam izvansudsku nagodbu da napokon počnemo plaćati dugovanje za što su sredstva nenamjenski potrošena u prijašnjem mandatu, ali ne želim pristati na plaćanje kamata.

Sam dug iznosi tri milijuna i 300 tisuća kuna, a kamate dodatna dva milijuna i 200 tisuća. Zbog nepoštivanja ugovora, prema kojem je tehnički elaborat trebao biti gotov do kraja 2011. godine, a nije bio spreman ni do kraja 2013., ne pristajemo na plaćanje kamata.

Kako biste ocijenili svoj mandat i što je sve učinjeno?

Zadovoljan sam svime učinjenim. Obzirom na naš skroman proračun, maksimalno ulažemo u sva naselja i mislim da se mještani nijednog sela ne mogu žaliti da kod njih ništa nije napravljeno. Puno smo ulagali u infrastrukturu i asfaltiranja, a zahvaljujući udvostručenju broja rasvjetnih tijela sela nam više nisu u mraku. Postavljena su autobusna stajališta za djecu po cijeloj općini, a projekt pješačko - biciklističke staze jedan je od najvećih projekata za što smo od Ministarstva regionalnog razvoja dobili 250 tisuća kuna.

U Merhatovcu je dosta uloženo u dom, do kraja godine bit će postavljeni temelji na domu u Praporčanu, a imamo u planu i manji dom u Zaveščaku. Sljedeće bi godine trebao krenuti projekt prekanalizacija Mursko Središće, u Donjem Koncovčaku je potpisan ugovor o sanaciji ceste, spreman je projekt teniskog igrališta...

Puno se radi, no, najviše od svega me raduje što smo ponovo potaknuli ljude na društveni život. Osnovane su mažoretkinje, folklor je ponovo počeo s radom, NK Mladost je procvjetao. Cilj mi je da se ljudi počnu družiti.

Kakva je suradnja s Općinskim vijećem?

Na prvih par sjednica sudjelovao je bivši načelnik koji je obično glasao protiv svega. Nakon njegova odlaska sve su odluke donesene jednoglasno. Svi raspravljamo, dajemo mišljenja bez obzira na opredjeljenje i ne primjećuje se tko je na vlasti, a tko oporba. Cilj nam je svima isti – težimo da Općini i mještanima bude što bolje.

Planirate se kandidirati za načelnika i na idućim lokalnim izborima. Koji problemi su još ostali neriješeni, a projekti nerealizirani?

U Selnici problema ima napretek, a najveći je raštrkanost. Sela su slabo naseljena, kuće razbacane, a ljudima moramo osigurati prilaze zbog čega trošimo 40 ili 60 tisuća kuna kako bismo sanirali put za jednu obitelj. Općina smo koja nije u potpunosti pokrivena plinom, niti će biti jer se ne isplati graditi nekoliko kilometara plinskog voda zbog par priključaka. Infrastruktura nam je i dalje prioritet. U svakom selu ima neasfaltiranih cesta, primjerice 1,8 kilometara ceste u Donjem Zebancu i 1,3 kilometra vikendaške ceste u Donjem Koncovčaku, a one koje su asfaltirane zrele su za sanaciju.

Dva najveća projekta koja želimo realizirati su dječji vrtić vrijedan oko 9,5 milijuna kuna i cesta u Bukovcu koja vrijedi oko 2 milijuna kuna. Pored toga, želja nam je napraviti kamp u Selnici. Računamo na sredstva europskih fondova, ali vidjet ćemo koliko će to biti učinkovito. Općenito smatram da se način financiranja jedinica lokalne samouprave mora promijeniti. Zbog poreznih reformi ne znamo koliko ćemo morati platiti povrat poreza, a koliko će nam ostati za ulaganja.

Uvijek ističem da u Hrvatskoj nema ravnopravnosti kada su jedinice lokalne samouprave u pitanju. Mi imamo proračun 1,8 milijuna, a općina s istim brojem stanovnika na moru ima 12 milijuna. Zato se zalažem za slovenski model koji podrazumijeva glavarinu, odnosno isplatu po glavi stanovnika. U Sloveniji to odlično funkcionira i jedna općina veličine Selnice ima godišnji proračun 10,5 milijuna kuna. Mi bi tim novcem riješili sve naše probleme.