Gradovi i općine 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Europa daje keš, mi kadrove

U zgradi Scheier u Čakovcu održana je početna konferencija projekta Rano uključivanje romske djece u redoviti obrazovni sustav – „Idemo u vrtić!“ koji od mjeseca kolovoza provode Dječji vrtić Čakovec, uz potporu gradske razvojne agencije Čakra i Udruge odgojitelja Krijesnica. U projekt je uključeno 41 romsko dijete, a njegov je cilj tijekom 18 mjeseci i putem niza aktivnosti podići razinu njihovih kulturnih, socijalnih i govornih vještina. Educirat će se i roditelje, kao i odgojitelje.
Vrijednost projekta je 178.500 eura, pri čemu Europska unija osigurava 135.660 eura (76%), a razliku ostali provoditelji, odnosno njihovi partneri.
No, kako su već ranije rekli u agenciji Čakra, projekt je specifičan jer ga, za razliku od brojnih drugih koji se sufinanciraju iz europskih izvora, ni Grad Čakovec - kao osnivač Čakre, niti Dječji vrtić Čakovec neće morati sufinancirati u kešu, već u kadrovima. Planira se zapošljavanje 2 odgojitelja i isto toliko romskih pomagača, i to će biti naš udio.
Europskim je novcem, između ostalog, predviđeno i opremanje dviju soba u romskom Obiteljskom centru Kuršanec – nabava kompleta didaktičkih igračaka i namještaja. U planu su i izleti, škola plivanja, kulturni programi…
V. Kelkedi

Izvor: 3055