Gradovi i općine 23.08.2016. 12:43. Zadnja izmjena: 23.08.2016. 12:50.

Grobište Ksajpa

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća na grobištu Ksajpa kod Šenkovca, dostojno je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Ovaj dan se u zemljama Europske unije, no samo u Međimurskoj županiji od svih u Republici Hrvatskoj, obilježava svake godine 23. kolovoza kao spomendan i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću. Naime, 2006. godine Hrvatski sabor donio je Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990., u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

„Danas odajemo dužnu počast onima koji su se suprotstavili totalitarnoj vladavini i zauzeli svoje mjesto u svijesti cjelokupne javnosti kao junaci i nevine žrtve, a sve zbog njihove predanosti, vjernosti idealima, časti i hrabrosti“, rekao je prilikom svog govora kod spomen križa župan Međimurske županije Matija Posavec.  I ove godine, obol obilježavanju dalo je i Društvo za obilježavanje grobišta Međimurske županije na čelu s predsjednikom Josipom Kolarićem, općina Šenkovec koju je predstavljao zamjenik načelnika Vladimir Horvat, kao i vijećnici Skupštine Međimurske županije, predstavnici političkih stranaka, ali i javnog te kulturnog života Međimurja.

„Obilježavajući današnji dan poručujemo da žrtve zločina totalitarnih režima i njihove obitelji zaslužuju sućut razumijevanje i priznanje za svoje patnje. Stoga, danas s posebnim poštovanjem suosjećamo s rodbinom davno nestalih žrtava ljudskog bezumlja i vjerom kako se slično nikad neće ponoviti“, rekao je Kolarić podsjećajući na teška vremena kada su u Međimurju jednako stradavali svi slojevi ondašnjeg društva. 
Sjećanje na žrtve završeno je prigodnom molitvom koju je predvodio župnik Župe sv. Jelene Križarice u Šenkovcu vlč. Vladimir Kolarić, u kojoj je naglašena važnost razumijevanja i suosjećanja, te je na kraju pozvao sve prisutne na svetu misu koja će se u čast žrtava održati u 19 sati u župnoj crkvi u Šenkovcu.