Gradovi i općine 27.01.2017. 12:04. Zadnja izmjena: 27.01.2017. 12:15.

Učestale šumske krađe

Franjo Juršić iz Podturna: Svi ćemo uskoro kupovati drva!

Franjo Juršić iz Podturna obratio se redakciji lista Međimurje kako bi skrenuo pozornost na učestale šumske krađe koje se naočigled odvijaju u šumi Dubrava, između Sivice i Podturna. Šezdesettrogodišnji umirovljenik u spomenutoj šumi ima četiri šumske parcele zbog kojih gotovo svakodnevno odlazi u šumsku ophodnju.

To je katastrofa što se događa. Romi iz obližnjeg naselja, ali i nekolicina naših susjeda, nemilice sijeku šumu. Tko zna koliko su dosad pokrali. Vidi se da je šuma iz godine u godinu sve rjeđa, objašnjava naš sugovornik pokazujući na osakaćeno drveće. Među drvokradicama, ističe, prevladavaju Romi iz obližnjeg romskog naselja Lončarevo s kojima je i sam nekoliko puta imao bliske susrete.

Ponašaju se kao da je sve njihovo. Dođu i sijeku što god žele. Imaju male kamione u koje natovare debele dijelove. Ostalo ostave onima koji nemaju kombije da kasnije dođu po to biciklima, ističe F. Juršić te dodaje da iza sebe ostavljaju pravi džumbus zbog kojeg su šumske staze neprohodne i zakrčene granjem. Njihova bahatost i promišljenost vidljiva je i u činjenici da kradu za vrijeme bijela dana, najčešće oko podneva i predvečer, kada je najmanja mogućnost da budu uhvaćeni. Najdraža meta su im agacije.

Pčelari se čude što nema agacija. Kako će ih biti kada ih posijeku i prije nego dostignu debljinu ljudske noge i imaju plod, kaže naš sugovornik.

 Komunalni redar općine Podturen Zvonimir Varga

PREPRODAJA

Nitko im ništa ne bi rekao da uzimaju ono što je palo na tlo, ali oni sve uništavaju. Čim drvo malo naraste, oni ga posijeku. Još bi čovjek razumio da kradu jer se nemaju čime grijati. Od države dobivaju novce za drva, a ovo iz naših šuma preprodaju, ogorčeno kaže Franjo.

Nekoliko je puta bio žrtva krađa, a nedavno je primijetio da u njegovu dijelu šume nedostaje pet velikih grabova.

Više puta sam kradljivce i uhvatio na djelu, podnio policiji više od 20 prijava, ali rezultata i sankcija nema. Općina ne mari za naše probleme. Županija kaže da je isto bespomoćna. Zašto nitko ništa ne poduzima? Ako ništa ne poduzmemo za deset godina neće ostati ništa, zaključio je Franjo, dodavši da su vlasnici šuma ogorčeni te da se pribojava mogućeg sukoba.

OZBILJAN PROBLEM

Komentar situacije zatražili smo od komunalnog redara Općine Podturen Zvonimira Varge.

Mještani nam ne prijavljuju šumske krađe jer one nisu u nadležnosti Općine. Za to je zadužena policija. I mi sami policiji prijavljujemo sumnjive radnje kada naiđemo na njih. Problem oko šumskih krađa je postao jako ozbiljan i upravo će o njemu sve nadležne službe i institucije raspravljati 7. veljače na zajedničkom sastanku, najviše razine, u Križovcu, istaknuo je Z. Varga.