Gradovi i općine 11.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

G. MIHALJEVEC: Investitori prikupljaju informacije o zoni Krč

Načelnik Općine Gornji Mihaljevec izvijestio je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća o aktualnostima vezanim uz Poduzetničku zonu Krč, u G. Mihaljevcu. Sa sastanka s direktorom čakovečke Elektre Mladenom Hrenom došao je s povoljnim dogovorima vezanim uz postavljanje trafostanice koja će biti manje snage od prvotno predviđene. Razlozi za to su praktični, reklo bi se i povoljni.
- Govorili smo i o problemu kabliranja voda visokog napona, pa nam je rečeno da se to može rješavati u drugoj fazi radova. S obzirom da su u Zoni kupljene parcele za proizvodnju električne energije putem sunčanih panela i da su kapaciteti po parceli dosta veliki, dogovorili smo da se napravi ponovni izračun kapaciteta za svaku parcelu i korisnika. Nakon toga, prijeći će se u fazu puštanja trafostanice u pogon. Koliko je nama poznato, investitori u sunčane elektrane imaju rokove za dovršenje posla i njima je važno da to što prije zaživi, rekao je Goran Lovrec.
Ukoliko neprodane parcele u Poduzetničkoj zoni Krč ostanu bez kupca i ulagača, Općina će biti ta koja će snositi trošak pristojbe priključka na trafostanicu. Naglasio je to načelnik i dodao kako je s direktorom Elektre Hrenom dogovoreno da rok za primjenu takvog financiranja bude pet godina od dana puštanja struje u trafo.
- U općinskom smo uredu primili nekoliko pitanja interesenata za ulaganje u Zoni. Svi su upiti samo informativni, a kod nas je bio i jedan peradar koji je zainteresiran za kupnju parcele. On treba tri parcele prema gornjem putu Zone, a te čestice nisu u vlasništvu Općine, nego su privatne. Na jednom dijelu bi podigao peradarnik, a na drugom klaonicu. Dakako, i taj je upit bio informativnog karaktera, rekao je načelnik i dodao kako je investitor Robert Mauko odustao od kupnje parcele za koju je imao predugovor.
Predsjednik Vijeća Josip Petković smatra da je načelnik napravio dobar dogovor s Elektrom i dodaje:
- Što se tiče peradara Mladena Lebara koji je pokazao interese za izgradnju peradarnika i klaonice, smatram da je to vrijedno rasprave. No, time ćemo se baviti bude li konkretnijih radnji, rekao je Petković.
Podsjetimo, PZ Krč dominantno je financirala država - od kupnje zemljišta do dijela infrastrukture, a u njoj su ukupno 22 parcele, od kojih je Općina Gornji Mihaljevec uspjela prodati šest koje su bile u njezinom vlasništvu. (A. Ličanin)

Izvor: 3076