Gradovi i općine 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Gimnazijalci - vijećnici

Čakovečki gimnazijalci i ove su godine, u srijedu, 26. ožujka vježbali demokraciju, odnosno „lokalnu samoupravu“. Naime, već šestu godinu zaredom, u organizaciji njemačke Zaklade „Friedrich Ebert“, Grada Čakovca i Gimnazije Josipa Slavenskog, provedena je planska igra u okviru koje je 30 srednjoškolaca simuliralo sjednicu Gradskog vijeća Čakovca, točno onako kako to čine i pravi vijećnici - uz aktualni sat i dnevni red, no, doduše, bez povišenih tonova kakvi se nerijetko mogu čuti tijekom rasprava „odraslih“.
Za sjednicu su u danima koji su joj prethodili mlade vijećnice i vijećnike (djevojke su bile u većini) pripremile gradske vijećnice Lana Remar, Maja Đurkin Međimurec i Emina Miri, kao i pročelnica Upravnog odjela Grada Dragica Kemeter.
Nakon pozdravnih riječi predsjednika Gradskog vijeća Jurice Horvata i gradonačelnika Stjepana Kovača, zaredala su pitanja Kovaču i njegovim zamjenicima Mariju Medvedu i Romanu Bogdanu.
Gospodarstvo i zapošljavanje, odvoz smeća, cestogradnja, zabrana vožnje biciklima centrom grada, održavanje građevina - samo su neka od pitanja postavljenih u aktualnih pola sata, dok su u točkama dnevnog reda učenici iznijeli svoje prijedloge za daljnji razvoj Grada.
Stranački timovi
Recimo i da su bili podijeljeni u „stranke“ zanimljivo smišljenih imena. Tako je Stranka educiranih stručnjaka (SES) predložila pokretanje foruma za mlade na internetskim stranicama Grada, Stranka aktivnih radoznalih mladih alternativaca (SARMA) ponovo punjenje jezera u Perivoju Zrinskih, Gimnazijska djevojačka stranka (GDS) poboljšanje informiranosti građana i turista aktivacijom postojećih i uvođenjem novih kanala informiranja, a stranka Mladi intelektualci (MI) uvođenje usluge iznajmljivanja bicikala i uređenje nogostupa, odnosno pješačko-biciklističkih staza. Vijećnici su ujedno iznijeli i prijedloge na koji bi se način svaki od projekata financirao. Na kraju sjednice, za sudjelovanje u „planskoj igri“ dodijeljene su im diplome.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3075