Gradovi i općine 03.05.2016. 14:13. Zadnja izmjena: 03.05.2016. 14:25.

Kod gradonačelnika Kovača

Gimnazijalka Iva Ružić je prva stipendistica Harvarda u povijesti Međimurja

Čakovčanka Iva Ružić, učenica 4. razreda Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec, prva je naša sugrađanka koja je dobila stipendiju za prestižno američko Sveučilište Harvard. Tim povodom, u utorak ju je primio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

„Uspjeh Ive Ružić dokaz je da školstvo u malim sredinama kao što je Čakovec također može pružiti vrhunsko obrazovanje koje omoguće upise na vodeće svjetske fakultete. Čestitam Ivi, njezinim roditeljima i svim profesorima koji su tijekom školovanja omogućili Ivi nove spoznaje i znanja.“, rekao je tom prilikom gradonačelnik Kovač te dodao da vjeruje sam da Iva neće zaboraviti za svoj rodni grad te se jednog dana vratiti u Čakovec te pridonijeti razvoju našeg grada.

Ravnateljica Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec, Tea Dragić Runjak, rekla je da iako je Iva prva učenica koja je uspjela dobiti stipendiju za Harvard, uspjeh nije slučajnost, jer se na sveučilištima diljem Europe školuje mnogo njihovih bivših učenika. Mnogi su upisali i doktorate, te su danas vrlo uspješni u svojim karijerama. To je još jedna potvrda kvalitetnog rada u našoj gimnaziji, naglasila je ravnateljica. 

Iva je zadovoljna što je uspjela ostvariti svoj san te se kao jedna od troje učenika iz naše zemlje, upisati na ovo prestižno Sveučilište. „Zahvaljujem se svojim profesorima i roditeljima, ali i Gradu Čakovcu, na mogućnostima koje pruža mladima. Želja mi je kao prvu grupu upisati fiziku, a kao drugu film.“, rekla je Iva, inače dugogodišnja polaznica Škole animiranog filma Čakovec. Osim znanja te poznavanja engleskog jezika, odradila je i mnoštvo intervjua te napisala brojne eseje. Dakle, učenici koji dobivaju stipendiju moraju imati široko znanje, ali i interese, te se dokazati u društvenom radu. A upravo takve mogućnosti pruža i čakovečka Gimnazija i sam Grad Čakovec.

Inače, stipendija iznosi 72 tisuće američkih dolara po godini, čime se pokrivaju svi troškovi školovanja. Ivina želja je nakon završenog fakulteta nastaviti školovanje, dakle o njoj ćemo u budućnosti još mnogo toga dobrog čuti.

Izvor: David Vugrinec