Gradovi i općine 26.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Godišnja skupština trenera Međimurske županije

U restoranu Lovac u Prelogu Zbor nogometnih trenera Međimurske županije održao je redovno godišnju skupštinu na kojoj je prisustvovalo 35 trenera i gostiju. U iscrpnom izvještaju predsjednik Robert Čižmešija je posebno naglasio; Zadovoljni smo radom Zbora nogometnih trenera, tako da smo osim redovnih radnji, ubiranja članarine, licenciranja, održavanje seminara, putem naše Stručne komisije uspjeli izraditi priručnik za naše trenere pod nazivom Dnevnik nogometnog trenera, a koji sadržava sve potrebite evidencije o igračima i utakmicama. Treneri putem priručnika mogu napraviti plan priprema na mjesečnoj, tjednoj ili dnevnoj bazi, pratiti tijek pripremnih i takmičarskih utakmica, voditi evidenciju o fizičkom i zdravstvenom stanju svakog pojedinog igrača, raditi analitiku, uglavnom sve što je treneru potrebno za lakši rad i praćenje rada ekipe i njezine športske forme.

 

Problem koji se pojavljuje u okviru našeg Saveza je rad sa mlađim dobnim kategorijama. Vrlo bitno je da nam djecu vode treneri, međutim to u mnogim klubovima nije tako. Mi smo upoznati s tom problematikom i očekujemo pomoć našeg Saveza kako bismo tu situaciju što prije sanirali. Naime, ako djeci ponudimo kvalitetan rad, ona će još više uživati u nogometu i svojim rezultatima, interes će biti veći i igrači će se razvijati. Slijedom razvoja, klubovi će dobivati igrače za seniorsku ekipu i to potkovane znanjem u tehničkom, taktičkom i organizacijskom smislu.

 

Tu očekujemo zajednički pristup problemu sa MNS i da to u vrlo brzo riješimo. Mi ćemo kao Zbor trenera organizirati ciljane seminare, upravo za trenere koje rade s mladima kako bismo još više poboljšali taj rad i interes za nogomet. Također smo mišljenja da bismo trebali napraviti kompletnu reorganizaciju sustava takmičenja za djecu, bilo preko Nogometnih škola ili Nogometnih centara, ali bitno je da napravimo koncentraciju kvantitete, kako bismo kvalitetnim treningom došli do više kvalitete nogometa i nogometaša.  

 

Suradnja sa MNS je bila odlična i očekujemo nastavak u ovoj godini, te da će podržati naše ideje i pristup rješavanju problema. Mislimo da ima puno stvari koje moramo odraditi zajednički. 

Suradnja sa Nogometnom akademijom je na zavidnom nivou. U prošloj godini smo tijekom proljeća odradili formalizaciju diploma za trenere B i A, a što je trajalo od mjeseca veljače do lipnja. Također u to vrijeme, paralelno, smo održali tečaj za kandidate trenera C, a koji je završio tijekom mjeseca svibnja. Nogometna akademija nam je puno pomogla glede finalizacije evidencija svih trenera Međimurja kroz Comet sustav, a također smo u stalnom kontaktu zbog mnogih upita i informacija koje traže naši treneri. Apeliramo na sve trenere C da što prije krenu na višu razinu educiranja, zbog njih samih, ali i zbog propisa koji govori da trener C može voditi samo seniorsku ekipu kluba VI stupanja natjecanja, znači konkretno II i III međimursku ligu. Ako uspijemo sakupiti dovoljan broj kandidata idemo u dogovor sa Akademijom za organizaciju školovanja na našem područje, a što bi uvelike smanjilo troškove našim trenerima.

 

Također moramo uvesti Ugovore o treniranju koji su sastavni dio Pravilnika o statusu trenera.

 

Ono čime nismo zadovoljni bila je slaba posjećenost trenera radnim sastancima, a koje smo organizirali svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu. Tu moramo poraditi da nam se zainteresiranost trenera poveća, pa stoga pripremamo novi pristup, sa više interesantnijih tema, te novi sustav bodovanja prisustvovanja seminarima i radnim sastancima, a za dobivanje dozvola za rad, odnosno licenci. Ovaj posao je na našoj Stručnoj komisiji koja će nam ga predstaviti na narednoj sjednici IO. U ovoj godini očekujemo rješavanje gore navedene problematike, te nastavak suradnje sa susjednim trenerskim udrugama iz Varaždina i Lendave, sa Nogometnom akademijom, a najviše sa MNS glede rješavanja tekuće problematike kod mlađih dobnih kategorija. Na skupštini su prisustvovali kao gosti  sudjelovali su Milivoj Matičić, Franc Litrop i predsjednik ODNT Lendava Franc Horvat Meštrović.

Izvor: 3118