Gradovi i općine 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

GORIČAN: Europa za građane

U utorak, 14. siječnja u Goričanu je održan prvi projektni sastanak programa Europa za građane, prvi koji Općina Goričan realizira uz izravnu potporu Europske unije, a ne posredstvom programa prekogranične suradnje. Partneri u projektu potpisali su sporazum o rasporedu aktivnosti i raspodjeli 72 tisuće eura, koliko iznosi proračun ovog projekta. Uz načelnika Općine Goričan Marija Moharića, potpise i štambilje stavili su Bojana Batalo, predstavnice gradonačelnika Rume, grada partnera iz Srbije, za Lendavu, partnera iz Slovenije, zamjenik gradonačelnika Stanislav Gjerkeš, za Sumarton u Mađarskoj načelnik Martin Capari, a Mario Moharić još jednom, u svojstvu predsjednika LAG-a Mura-Drava.
Projekt će trajati dvije godine, do 30. prosinca 2015. godine, a u stopostotnom iznosu financira ga EU. Njegov opći cilj je podrška aktivnostima organizacija civilnog društva i podizanje javne svijesti o važnosti civilnih organizacija, osobito za unapređenje kvalitete života.(k)

Kulturi 286,5 tisuća kuna

Općinsko vijeće Goričana utvrdilo je i program javnih potreba u kulturi u iznosu od 286,5 tisuća kuna. Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu namijenjeno je 30 tisuća kuna, Mažoretkinjama 15 i pol tisuća, Twirling klubu 12 i pol tisuća, a Puhačkom orkestru 15 tisuća. Najveći pojedinačan iznos namijenjen je djelatnosti Knjižnice i čitaonice Goričan - raspoređeno joj je 101 i pol tisuća kuna.
Za troškove proslava i manifestacija u Općini, koje imaju i kulturnu dimenziju, namijenjeno je 35 tisuća kuna. Manifestacije predviđene programom su obilježavanja nekih državnih blagdana, Dana općine i fašničkog veselja. Predviđena su i sredstva za izdavačku djelatnost, 50 tisuća za projekt monografije Goričana, a Gorički listek, službena i informativna glasila 27 tisuća kuna.(k)

Izvor: 3065