Gradovi i općine 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 27.09.2016. 22:46.

GORNJI KURŠANEC: OBILJEŽENA OBLJETNICA SMRTI NIKOLE ZRINSKOG

Povodom 345. obljetnice pogibije hrvatskog bana i pjesnika Nikole Zrinskog Čakovečkog 18. studenoga u Gornjem Kuršancu održana je tradicionalna godišnja komemoracija. Organizirali su je Matica hrvatska - Ogranak Čakovec, Općina Nedelišće - VMO Gornji Kuršanec i Zrinska garda Čakovec. Potom je proslavljena misa zadušnica u mjesnoj Kapeli Majke Božje na nebo uznesene.
Od vremena Domovinskog rata i pada Vukovara, komemoracija u Gornjem Kuršancu obilježava se u znaku spomena na tu žrtvu podnesenu za slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku. Mnogobrojnim uzvanicima iz Hrvatske i susjedne Mađarske povijesni prikaz okolnosti tragične pogibije Nikole Zrinskog iznio je predsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske prof. dr. sc. Stjepan Hranjec. Istaknuo je da je Zrinski bio “ukras Hrvata, strah Turaka i štit kršćanstva”, podsjećajući ujedno da je u tijeku jubilarna franjevačka godina posvećena 350. obljetnici dolaska franjevaca u Čakovec - upravo na poziv Nikole Zrinskog.
Prisutne su pozdravili i načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat, zamjenik međimurskog župana Matija Posavec koji su, povezavši pogibiju bana Nikole Zrinskog i žrtve i stradalnike Vukovara i Škabrnje, pozvali okupljene da ne zaborave one koji su, svaki u svoje vrijeme, pridonijeli stvaranju samostalne i neovisne Hrvatske. Kod spomen-obeliska Nikoli Zrinskom Čakovečkom vijence je položilo više izaslanstava, među kojima i Međimurske županije, Matice hrvatske - Ogranak Čakovec, Općine Nedelišće i Mjesnog odbora Gornji Kuršanec te Zrinske garde Čakovec.
Prigodan program pripremili su učenici Odreda izviđača Mađara Zriny Miklos iz zagrebačke OŠ Ivana Gundulića i muška vokalna skupina Pjevačkog zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća, a prvi dio svečanosti zaključen je pozdravom Zrinske garde Čakovec “Navik on živi ki zgine pošteno” i počasnim plotunom iz gardijskog topa.
Misno slavlje u Kapeli Majke Božje na nebo uznesene služeno je u u zajedništvu župnika Župe Novo Selo na Dravi mr. vlč. Josipa Jankovića, gvardijana čakovečkog samostana, župnika Župe sv. Nikole biskupa i dekana Čakovečkog dekanata fra Stanka Belobrajdića te dekana Donjomeđimurskog dekanata i župnika Župe Prelog preč. Antuna Hoblaja, a predvodio ga je župnik iz Male Subotice vlč. Đuro Vukalović.
A. Ličanin

Izvor: 2848