Gradovi i općine 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Grad Čakovec zamjerio se M. Središću

Rezolutni su u Gradu Mursko Središće - potkraj kalendarske godine raskinut će ugovor s Gradom Čakovcem o suosnivanju Javne vatrogasne postrojbe. Razlog tome je jednostrana odluka s čakovečke adrese da promijeni godišnju glavarinu po stanovniku sa 6 na 15 kuna.
Da podsjetimo, Grad Čakovec 2011. godine inicirao je širenje suosnivačkih prava u JVP-u na druge jedinice lokalne samouprave, uz obrazloženje da će se na taj način povećati regionalni status i financiranje postrojbe, a to sa sobom nosi i značajan rast financiranja iz državnog proračuna. Mnogi su na inicijativu odgovorili pozitivno, postali suosnivači i time povećali financiranje JVP-a s 20 na 100 tisuća kuna, no, država je stegnula remen i, umjesto povećanja - dotaciju je osjetno smanjila.
Kolegij gradonačelnika u Murskom Središću konstatirao je da je država smanjila sufinanciranje postrojbe za čak pola milijuna kuna, pa je nedostatak novca amortiziran promjenom ugovora Grada Čakovca sa suosnivačkim jedinicama lokalne samouprave. Bivši gradonačelnik Josip Dobranić slijedom toga potpisao je ugovor s JVP-om, prema kojem se po stanovniku počela plaćati glavarina u iznosu od 6 kuna. Gradu Mursko Središće to je trošak od 40 tisuća kuna godišnje. Sada je glavarina povećana na 15 kuna po stanovniku i to je Središćane približilo odluci da iskoriste mogućnost raskidanja ugovora.
Ugovor se može raskinuti tri mjeseca prije isteka tekuće godine, što je sada i najavljeno i potvrđeno, jednako kao i vjera u tri dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju na području Grada. To su DVD-i Peklenica, Križovec i Mursko Središće u koje Grad također ulaže sredstva poreznih obveznika.
Najveći je DVD Mursko Središće za koji je kupljeno navalno vozilo za koje se još uvijek plaća kredit. Podignuto je spremište za potrebe DVD-a Križovec, no, još nije dovršeno. U Peklenici slijede ulaganja u dobrovoljno vatrogastvo nakon što se podmire obveze u M. Središću i Križovcu.
- Potrebe u vatrogastvu na našem području ionako u 99-postotnom obimu obavljaju DVD-i. Svjesni smo važnosti Javne vatrogasne postrojbe kao profesionalne, no, ne možemo je sve više financirati, istovremeno radeći i na tome da dobrovoljci budu opremljeni u skladu s vrlo zahtjevnim propisima. Nakon što raskinemo ugovor s Gradom Čakovcem, odnosno JVP-om, mi ćemo jednostavno plaćati realizirane intervencije koje budu obavljene na požarištu. Ponavljam, značaj profesionalne postrojbe je neosporiv, ali za nas je ovo financijski neodrživo, kaže gradonačelnik Dražen Srpak.
Grad Prelog mogućnost izlaska iz sastava JVP-a već je iskoristio.

A. Ličanin

Izvor: 3069