Gradovi i općine 17.11.2020. 13:53. Zadnja izmjena: 17.11.2020. 14:02.

Zahvala gradonačelnika

[Grad Mursko Središće] Prijem za predstavnike studenata

Zbog epidemiološke situacije, tradicionalni prijem gradonačelnika Dražena Srpaka za studente ove je godine bio nešto skromnijeg karaktera. Gradonačelnik je predstavnicima studenata Robertu Radikoviću, Anđelini Turk i Valentini Novak zahvalio na doprinosu promociji grada i zaželio im mnogo uspjeha na studijima. Da bi se studentima omogućilo lakše studiranje, Grad Mursko Središće je i ove godine raspisao natječaj za dodjelu 10 studentskih kredita za studije neodređenog smjera, u visini od 1.000 kuna mjesečno za studij na području Zagreba ili udaljenijih gradova na području Republike Hrvatske i u inozemstvu, odnosno 500 kuna mjesečno za studij na području Čakovca i Varaždina. Studentski kredit je zapravo stipendija ako je uspjeh 4,1 ili više te se u tom slučaju ne vraća ništa odnosno cijeli iznos studentskog kredita vraća Grad (s time da kamate kredita ionako financira Grad).  

Unatrag nekoliko godina raspisuje se i javni za dodjelu jednokratne novčane pomoći za studente s područja Grada. Na ovogodišnji javni poziv pristigle su 83 prijave. Budući da je dio novca ušteđen na drugim stavkama, sredstva su preusmjerena na jednokratne novčane pomoći za studente i srednjoškolce. Tako je ove godine novčana pomoć za studente uvećana s 500 na 600 kuna. 

Uz jednokratne novčane pomoći studentima i srednjoškolcima, grad provodi i niz drugih demografskih mjera za djecu i mlade, od dodjele novčanih nagrada za dekanovu, rektorovu nagradu i doktorat, jednokratne novčane naknade za novorođeno dijete, sufinanciraju se obrtničke stipendije za deficitarna zanimanja s 300 kuna mjesečno po učeniku, financiranje školske kuhinje u cijelom iznosu za drugo i svako iduće dijete u obitelji, sufinanciraju se i maturalna putovanja, kao i izleti za djecu roditelja slabijeg imovinskog statusa, za mlade obitelji Grad bespovratno daje novac za kupnju ili izgradnju prve nekretnine, ali i za uređenje ili rušenje nekretnine. Mlade obitelji također su oslobođene plaćanja komunalnog doprinosa, kao i roditelji djece s posebnim potrebama koji grade kuću, za svakog učenika osigurava se po deset bilježnica s gradskim motivima.