Gradovi i općine 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Grad od Županije traži 3,5 milijuna kuna

Grad Mursko Središće aktivno se uključio u raspravu oko donošenja proračuna Međimurske županije za 2010. godinu, pa su, temeljem poziva da se izjasne o željama i potrebama Grada, gradski oci procijenili da im za dovršenje značajnijih projekata u Gradu treba 3,5 milijuna kuna pomoći iz županijskog proračuna.
Najviše, 1,8 milijuna kuna u županijskom proračunu trebalo bi osigurati za projekt izgradnje upravnog centra (zapravo se radi o rekonstrukciji zgrade u Martinskoj ulici), a cijeli projekt procjenjuje se na 4,2 milijuna kuna. U upravnu zgradu smjestili bi se uredi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, porezne uprave, matični uredi i uredi Međimurske županije za prostorno uređenje i obrazovanje. Za tu su investiciju ishođeni svi papiri, građevinska dozvola pribavljena je sredinom 2008., ali je zapelo oko dogovora o sufinanciranju između potencijalnih korisnika zgrade.
Druga velika investicija, za koju gradska vlast “milom ili silom” mora naći novac jer su oko toga dali čvrsta obećanja, odnosi se na završetak Ulice Maksima Gorkog i Poljske ulice. U tim je ulicama kreditom Hypo banke u iznosu od 2,8 milijuna kuna izgrađena kanalizacija i izvedena rekonstrukcija vodovodne mreže, ali je stanje koje je ostalo nakon toga (uništene pometnice i blato) potpuno neprihvatljivo za stanovnike tih ulica. Za planirano uređenje i asfaltiranje Poljske i Maksima Gorkog potrebno je oko 2,5 milijuna kuna, pa se iz proračuna Međimurske županije za tu namjenu traži pomoć od milijun kuna.
Pola milijuna kuna u županijskom bi proračunu trebalo osigurati i za projekt izgradnje vodovoda u Hlapičini. Naime, Grad je s Međimurskim vodama sklopio sporazum o realizaciji tog projekta, a sporazumom se Mursko Središće obvezalo sufinancirati izgradnju magistralnog voda Hlapičina - Marof (dio koji se može koristiti kao mreža, op.nov.) u iznosu od 300 tisuća kuna te još milijun kuna za sufinanciranje izgradnje mreže naselja. Bez pola milijuna kuna iz županijske kase teško da će se moći pokriti preuzete obveze.
U Križovcu je tek djelomično rekonstruiran društveni dom, za što je Grad do sada uložio nešto manje od 110 tisuća kuna, a novac je utrošen na izmjenu stolarije, zidarske i kramičarske radove, elektroinstalacije i soboslikarske radove. Za dovršetak rekonstrukcije potrebno je još oko 100 tisuća kuna, a polovicu iznosa trebalo bi osigurati u županijskom proračunu.
Dugo godina vuče se i problem neadekvatnog prostora Gradske knjižnice i čitaonice Murskog Središća. Sadašnji prostor u kojem je smještena Knjižnica niti u jednom dijelu ne odgovara standardima prostora za tu namjenu. Da bi se postigli barem minimalni standardi, Knjižnica bi trebala u rekonstrukciju i proširenje, a za to bi trebalo utrošiti 400 tisuća kuna. Županija bi u svom proračunu za tu stavku trebala ukalkulirati najmanje 200 tisuća kuna iako nam se čini da je ponuđeno rješenje po kojem bi se Knjižnica proširila na hodnik bivšeg kina tek rješenje za prvu pomoć. I to dosta skupo...
V.Trstenjak

Izvor: 2846