Gradovi i općine 27.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Grad Prelog u službi lokalnih politikanata bez pokrića

HNS grada Preloga, kao stranka zastupljena u Gradskom Vijeću sa četiri svoja predstavnika, potaknut nizom događaja i prijedlozima odluka koje dolaze na dnevni red Vijeća i koji su prethodili 8. sjednici Gradskog Vijeća Grada Preloga održanoj 25. rujna 2014. godine, dajemo sljedeće priopćenje:
Smatramo da trenutna vlast koju obnaša HDZ sa svojim koalicijskim partnerima i na čelu s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom nije ničime opravdala povjerenje građana koja im je povjerena pobjedom na izborima u svibnju 2013. godine. 


Prošlo je 16 mjeseci tijekom kojih aktualna vlast nije pokrenula niti jedan novi projekt. Javnosti se kontinuirano predstavljaju postojeći projekti čija je priprema započela davno prije svibnja 2013. godine (uređenje prometnica, razvoj sustava za pročišćavanje otpadnih voda, Centar za pomoć i njegu u kući Međimurske Županije, sportski park Mladost...). 


Od velikih obećanja kako se radi na europskim projektima, ostala je samo želja – projekt MEDGEN BORZA nije ni potpisan od strane slovenskog partnera, nismo čuli da se pripremaju novi veliki projekti za prijavu na EU fondove, a Gradsko Vijeće, odnosno vijećnici vladajuće koalicije koji su glasali ZA, dali su suglasnost će se za potrebe provedbe raznih projekata već danas Grad zadužiti. 
Grad će se zadužiti za dodatnih 1,5 milijuna kuna. Kreditne obveze iz prethodnog razdoblja iznose 1.5 milijuna kuna (kredit koji je realiziran krajem 2013. godine, a još nije počela otplata), dakle ukupno 3 milijuna. Stanje gradske blagajne je u najmanju ruku katastrofalno: negativni rezultat za prvih 6 mjeseci iznosi -3.951.279,31 kunu, dok je u istom razdoblju prošle godine bio pozitivan, što je lako provjerljivo iz javno dostupnih dokumenata – izvršenja gradskog Proračuna. U proteklih su 6 mjeseci istovremeno povećani i prihodi od poreza koji se slijevaju u gradsku blagajnu, a i prihodi od tzv. „hidrorente“ (naknade za korištenje prostora uz objekte HEP-a, prema odluci Vlade RH, a na prijedlog i zalaganje saborskog zastupnika Dragutina Glavine od 26.6.2013. godine) povećani su s 626.000 kuna na čak 1.300.000 kuna godišnje! I koja je korist od toga gradonačelniče? Ili samo trošite, kao da nemate višemilijunski minus u blagajni? Ili ćete još nešto prodati? Tko će vraćati dugove? Možda sljedeći vlast, sljedeći gradonačelnik kojima će biti jedina briga kako vratiti Vaše dugove, umjesto da se snaga i znanje uloži u razvoj grada? Trošiti zna svatko, ali zaraditi očito Vi ne znate.



Odluke koje se u posljednje vrijeme izglasavaju na sjednicama gradskog vijeća, i to samo iz razloga što vladajuća većina ima dovoljno ruku, pune su pogrešnih tumačenja zakona, referiraju se na nepostojeće prethodne odluke, izvršno tijelo pripisuje si ovlasti koje mu nije dalo Vijeće, negira se predstavničko tijelo građana, a iz odluka je vidljivo da Grad počinje sličiti obiteljsko-prijateljskom kružoku nedjeljom nakon ručka. Voditi Grad nije lako ni jednostavno, voditi grad nije samo pojavljivati se po događanjima, davati obećanja. Voditi grad znači i ta obećanja i ideje realizirati sukladno zakonu i na zadovoljstvo svih građana. A ne samo nekih! Ukoliko se ne zna raditi po zakonu i propisima, neka nađu drugi posao. Ili se ne zna tko, što i kako u Glavnoj 35 radi?
Netransparentnost rada Gradskog vijeća - neobjavljivanje poziva i materijala na web stranicama Grada Preloga, zapisnici sa sjednica u kojima ne piše ništa, ne davanje odgovora na postavljena vijećnička pitanja, zabrana istupanja vijećnicima na sjednicama, verbalni napadi na vijećnike, samo su neki od primjera kako se ova vlast ponaša.
Nedopustivo je da Grad Prelog, kojeg se do sada spominjalo kao primjer, grad koji je u posljednjih deset godina doživio procvat i uzlet u gospodarskom smislu samo zahvaljujući odlukama koje su bile usmjerene javnom dobru, bude taocem dogovora ispod stola nekolicine prijatelja. Smatramo da smo dostigli razinu civiliziranog ponašanja koje ne tolerira bilo kakav oblik nasilja i prijetnje te nećemo dopustiti da gradska vlast svojim primjerom to srozava i ruši. Nećemo dopustiti da prazna obećanja bez rada i rezultata budu sudbina građana Preloga. 
Stoga pozivamo aktualnu gradsku vlast da nas razuvjeri, da nam pokaže ostvarenje vizije, da o njima govore rezultati, projekti, razvoj. Da se u našim gospodarskim zonama zarađuju visoke plaće, a ne minimalci, da naši građani mogu platiti sadržaje koji se nude u Prelogu, da za se za 10 godina ne dovedemo u situaciju da budemo građani s minimalcem.
Da građani Preloga vide konkretne rezultate iza pustih obećanja.



HNS podružnica Prelog

Izvor: 3100