Gradovi i općine 09.04.2020. 14:27. Zadnja izmjena: 09.04.2020. 14:34.

Čakovec, Prelog, Mursko Središće

Gradonačelnici: Ukidanje propusnica na području Međimurja smatramo preuranjenim

Gradonačelnici Čakovca, Murskog Središća i Preloga te Stožeri civilne zaštite tih gradova, na temelju prijedloga župana Međimurske županije Matije Posavca da se stanovnici Međimurske županije unutar županijskih granica mogu kretati bez propusnica, poslali su sljedeće priopćenje:

U potpunosti razumijemo negodovanje dijela stanovnika Međimurske županije, koji zbog činjenice da su sustavom ograničenja kretanja pomoću propusnica morali promijeniti ustaljene životne navike. Razumijemo i želje građana da neometano i u vremenu kad oni žele odlaze u svoje vinograde, voćnjake i na oranice obavljati proljetne poljoprivredne radove. No, ponavljamo mjere ograničenja kretanja uvedene su ne kako bi se nekome otežao život, već kako bi se spriječilo, odnosno usporilo širenje virusa. Zdravlje i životi građana na prvom su mjestu, trenutno su ispred slobode neograničenog kretanja, a to nije samo naš stav, već i stav nacionalnih autoriteta na području epidemiologije.

Trenutna epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji je povoljna, imamo mali broj oboljelih, a smatramo da je to rezultat i mjere ograničenja kretanja. Velika većina naših građana shvatila je s kakvim ozbiljnim zdravstvenim problemom se cijeli svijet suočava, te ih se pridržava. Također, zaposlenici gradskih i općinskih uprava danonoćno rade na izdavanju propusnica, a svi građani koji imaju opravdani razlog napuštanja mjesta prebivališta, nju i dobiju. Ukratko, sadašnji sustav smatramo dobrim, i to zbog pokazatelja na terenu te činjenice da je propusnice zatražilo više desetaka osoba koje su pod mjerama samoizolacije. Naravno, propusnice im nisu izdane.

Upravo su neodgovorni podjedinici jedan od razloga zbog kojih se ne slažemo sa nekontroliranim kretanjem po županiji. Uskrsni blagdani su pred nama, smatramo da bi ukidanje ograničenja kretanja, neki shvatili kao poruku da je sve završilo i da smo sigurni te da mogu nesmetano odlaziti u blagdanske kupovine ili u posjetu rođacima i prijateljima. Očekuje se i dolazak većeg broja naših građana koji rade u inozemstvo, mnogi od njih u zemljama gdje je epidemiološka situacije vezan uz COVID 19 gora nego kod nas. Oni koji neće poštovati mjere samoizolacije, rizik su za sve nas.

U svakodnevnom smo međusobnom kontaktu ali i sa ostalim općinama i gradovima u Hrvatskoj. Svi oni slažu se da su zdravlje i životi na prvome mjestu i da mjere ograničenja kretanja, koliko god svima komplicirale život daju rezultate. I ostale županije čiji građani zbog lokalnog ustroja i velikog broja općina imaju realnih problema u kretanju, zatražile su ublažavanje mjera, ali su to učinile prema nekim logičnim obrascima. U Istarskoj županiji su tako područja kretanja podijeljena po zonama koje pokrivaju pojedine policijske postaje, njih sedam. Slično je i u Krapinsko-zagorskoj i Varaždinskoj županiji. To uvelike olakšava život onim građanima koji žive u prigradskim općinama, a policiji omogućava učinkovitu kontrolu pridržavanja propisanih mjera. Takav prijedlog Nacionalnom stožeru civilne zaštite dali su i naši stožeri jer ga smatramo jedinim logičnim u ovom trenutku. Do promjene odluke, svi građani koji imaju prebivališta u našim jedinicama lokalne samouprave, a koji imaju opravdani razlog napuštanja prebivališta, propusnice će i dalje dobivati u najkraćem mogućem roku.

Napominjemo da i se tijekom Uskrsa neće održavati mise, da se i dalje uz ograničenja ulazi u dućane, da se sahrane održavaju u krugu uže obitelji, da i dalje traju preporuke o smanjenim socijalnim kontaktima te da u Hrvatskoj i dalje raste broj oboljelih osoba. Za svako popuštanje mjera još nije vrijeme te bi u nepotreban rizik stavilo ne samo stanovnike naših gradova, već sve Međimurce. Štoviše, u slučaju naglog povećanja broja oboljelih te lokalne transmisije virusa, cijelo bi se Međimurje moralo staviti u karantenu, što bi proizvelo nemjerljive štete našem gospodarstvu.

Ono što pak smatramo neprimjerenim je korištenje ove situacije za politički probitak. Odgovornost dužnosničkih funkcija podrazumijeva i donošenje poteza koji nisu popularni. Svi moramo voditi računa o našim građanima, a njihovo zdravlje i životi su na prvom mjestu. Razočarani smo što o ovakvim prijedlozima moramo saznavati iz medija, bez da nas se prije konzultira ili barem informira. U kriznim vremenima poput današnjeg, samo međusobnom suradnjom možemo donekle kontrolirati situaciju i posljedice svesti na najmanju moguću mjeru.

I na kraju, smatramo važnim javnost obavijestiti da je Nacionalni stožer civilne zaštite mogućnost ukidanja propusnica za stanovnike određenog područja, omogućio tek u srijedu poslijepodne, naravno ukoliko se slože svi lokalni stožeri civilne zaštite. Posavčev dopis koji je poslan lokalnim stožerima u kojima traži suglasnost za ukidanje propusnica unutar Međimurja, dostavljen nam je kad takva mogućnost nije postojala te nije mogla biti provedena. S njime nismo dobili niti mišljenje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, kao niti zapisnik sa sastanak Stožera stožera civilne zaštite Međimurske županije na kojem je usuglašen takav prijedlog.

I dalje ćemo s najvećom pozornošću pratiti razvoj epidemiološke situacije u Međimurju, međusobno se konzultirati te donositi odluke za koje smatramo da idu u korist naših građana. A njihovo zdravlje i životi i dalje će biti na prvom mjestu!

U potpisu priopćenja: gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek