Gradovi i općine 07.10.2016. 10:23.

Sjednica Gradskog vijeća Čakovca

Gradonačelnik Stjepan Kovač o minusu od 16 milijuna kuna

Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2016. godinu pokazalo je da je Grad Čakovec prvih šest mjeseci tekuće godine, uz manjak iz protekle godine, završio s minusom od 16.170.000 kuna.

Razlog su investicije obnova prometnica nakon radova na aglomeraciji te investicije poput sportske dvorane u Ivanovcu, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač, dodajući kako Vlada nije bila blagonaklona pa sredstva s državne razine nisu pristizala prema planiranom tijeku. Vijećnik Dražen Blažeka odgovorio je da situaciju nije primjereno tako komentirati jer je u svim dosadašnjim proračunima aktualne gradske vlasti bila gotovo identična.

Ista je priča neovisno o tome je li na vlasti bio HDZ ili SDP. Grad Čakovec je uvijek na repu. Znate da uvijek diskutiram stavku pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna jer upravo se tu pokazuje snaga, a vi u tri godine mandata niste uspjeli dobiti više od mrvica, zaključio je Blažeka.

Osvrnuo se na, prema njegovom mišljenju, loše planiranje jer se iz drugih proračuna planiraju iznosi od 9,000.000 kuna, a ostvareno je tek 669.000 kuna. I prethodne je godine planiran sličan iznos, s tada nešto boljim izvršenjem od 1,763.000 kuna. Vijećnika Josipa Vargu zanimalo je koliko je novca pristiglo od prireza porezu na dohodak.

Pročelnica Upravnog odjela za financije Lidija Jaklin iznijela je podatak da je u gradsku blagajnu do 30. lipnja po toj osnovi uplaćeno 3,854.000 kuna. Na kraju je sa 14 ruku za prihvaćeno polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna.