Gradovi i općine 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Gradske vlasti zatvaraju lokalni vodovod

Od stotinjak domaćinstava priključenih na javni vodovod nedavno izgrađen u Križovcu, tek nekolicina njih koristi “gradsku vodu”, a velika većina i dalje koristi vodu iz lokalnog vodovoda. Međutim, krajem godine, prema odluci gradskih vlasti, lokalni će vodovod biti stavljen izvan funkcije, pa se voda iz njega više neće moći koristiti.
Pozivajući se na Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Statut Grada, Zakon o komunalnom gospodarstvu i Zakon o vodama, gradonačelnik Murskog Središća Josip Dobranić 18. svibnja potpisao je odluku o obvezi priključivanja na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom. Prema odluci, “vlasnici građevina, odnosno vlasnici drugih nekretnina na području naselja Križovec dužni su najkasnije do 31. prosinca 2010. godine svoju građevinu, odnosno drugu nekretninu priključiti na komunalnu infrastrukturu za opskrbu pitkom vodom – Vodovod Križovec u vlasništvu je i pod upravljanjem Međimurskih voda”.
Odluka u kojoj se navodi kako će 31. prosinca Grad zatvoriti lokalni vodovod bit će podijeljena svim domaćinstvima u Križovcu, a u njoj ništa ne piše o eventualnim sankcijama za one koji se propuste priključiti na izgrađenu infrastrukturu.
Ista sudbina uskoro očekuje i mještane naselja Hlapičina u kojem je nakon izgradnje magistralnog voda, proteklog tjedna započela i izgradnja mreže. Za razliku od Križovca, u kojem je relativno velik broj priključaka, ali mizerna potrošnja iz javnog vodovoda, u Hlapičini je do sada interes za priključenje na vodovod pokazalo tek tridesetak domaćinstava. Međutim, i u Hlapičini slijedi zatvaranje lokalnog vodovoda, bez obzira na to koliko se mještani protivili tome.
V.Trstenjak

Izvor: 2874