Gradovi i općine 24.10.2016. 10:53. Zadnja izmjena: 24.10.2016. 10:54.

ARCA 2016

Grand Prix jedinstvenoj inovaciji – čakovečkom samohodnom vagonu za rasuti teret

Nakon tri dana održavanja, jučer su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano dodijeljene nagrade i priznanja Međunarodne izložbe inovacija ARCA najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix, pripao je jedinstvenoj inovaciji na svijetu – Samohodnom vagonu za rasuti teret Radionice željezničkih vozila Čakovec. Inovacija je prvi puta predstavljena na domaćoj izložbi, a koliko je važna, govori činjenica da na svjetskom tržištu trenutno ne postoji takav proizvod.

Za razliku od postojećih vagona, ovaj RŽV-ov se može kretati bez pomoći lokomotive, a zbog hidrauličnog sustava i prilagodljivih vrata sa strane omogućava rasipanje materijala u kontroliranim i sigurnim uvjetima. Značajno je da koristi čak tri puta manje resursa nego tipični vagoni koji se trenutno koriste za konstrukcije i održavanja željeznice.

Na inovaciji je tri godine radilo pet inženjera RŽV-a u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a u nju je uloženo oko 900 tisuća eura od čega je polovica financirana iz programa Eco-Innovation Europske unije. Čakovečka tvrtka u rujnu je dobila i potvrdu o zaštiti od Europskog patentnog ureda, obavljena su sva potrebna ispitivanja itrenutno čeka zeleno svjetlo za prodaju. Interesa, kažu u tvrtki, već ima, i to u cijelom svijetu. Ipak, nadaju se da će ova jedinstvena inovacija prvu vožnju obaviti na domaćim prugama.

„Ulaganje u inovativne projekte je ulaganje u budućnost firme. Oni nam mogu otvoriti nova tržišta, a posljedično dolazi i povećanje kapaciteta proizvodnje i zapošljavanje novih radnika. I dalje ćemo razvijati inovativne projekte u RŽV-u Čakovec jer inovativnost je jednaka razvoju“ rekao prilikom uručenja nagrade direktor tvrtke Dražen Vidović. Nagradu mu je uručio najmlađi sudionik izložbe, i sam dobitnik zlatne medalje u kategoriji mladih inovatora za svoju Vremensku stanicu, 14-godišnji Jan Murić iz bjelovarske IV. Osnovne škole.

Osim Grand Prixa, čakovečka tvrtka dobila je i posebnu nagradu Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora IFIA koju je direktoru Vidoviću uručio predsjednik ove organizacije dr.sc. Alireza Rastegar. Tvornica željezničkih vozila Čakovec trenutno zapošljava 150 radnika u Čakovcu i 90-ak radnika u bjelovarskom pogonu, a kako je istaknuo Vidović, ova će inovacija otvoriti i prostor za nova zapošljavanja. Tu ne staju, već rade na novoj inovaciji, koju će, kako su najavili, premijerno pokazati na nekoj od sljedećih Međunarodnih izložbi inovacija ARCA.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavljeno je 180 inovacija iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Kine, Irana, Poljske i Rumunjske i to od praktičnih inovacija za svakodnevnu uporabu, preko inovacija iz vojne industrije do znanstvenih projekata i otkrića, među kojima je značajan broj onih sa Sveučilišta u Zagrebu. Najboljima su jučer uručene zlatne, srebrne i brončane medalje. Zlatom je nagrađen i komposter za bioreaktorsko kompostiranje tvrtke Tehnix.

Na izložbi su svoje inovativne projekte, izvan konkurencije za nagrade, predstavile i tvrtke Bernarda i Šestan-Busch. Podsjetimo inovatorski Grand Prix lani je dobila upravo tvrtka Bernarda, a 2013. godine tvrtka Šestan-Busch za također tada jedinstvenu svjetsku inovaciju – hrvatsku modularnu kacigu. Međunarodna izložba inovacija ARCA već se 14. puta održala u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Visoka pokroviteljica izložbe bila je Predsjednica Republike.