Gradovi i općine 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Nova opterećenja građana

HDZ ČAKOVEC

Vedran Mikulić, predsjednik čakovečkog Gradskog odbora HDZ-a, i Stevo Tkalčec, vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Čakovca, održali su u petak konferenciju za novinare i komentirali najavljena poskupljenja i podizanje cijena raznih naknada, doprinosa i komunalnih usluga u Gradu Čakovcu.
Ocjenjujući da nema željenih promjena u načinu vođenja Grada, već se predlažu dodatna opterećenja građana, V. Mikulić rekao je:
- U vrijeme nedostatka sredstava za financiranje osnovnih socijalnih programa, toplih obroka za djecu socijalno ugroženih obitelji u školama, društvenih djelatnosti, sporta, gospodarstva, u vrijeme u kojem tvrtke odlaze u stečaj i raste nezaposlenost, kada Vlada najavljuje i predlaže smanjenje materijalnih troškova i plaća, Grad se i dalje vodi metodom demokratskog centralizma, odluke se donose na neformalnim tijelima i koordinacijama, a izabrano Gradsko vijeće svojom većinom služi samo za njihovo potvrđivanje.
Smatramo da se radi kvalitetnijeg rješavanja postojeće situacije iz rada Gradske uprave mora eliminirati voluntarizam, nepotizam i birokratizam vidljiv u povećanju broja zaposlenih, njihovih plaća i broja pročelničkih mjesta.
S. Tkalčec, vijećnik u Gradskom vijeću Čakovca, dodao je tome:
- Odgovornost upravljanja tuđim sredstvima - sredstvima poreznih obveznika - u dosadašnjem radu Gradske uprave nije iskazana, a najavljivana poskupljenja i podizanje raznih naknada, doprinosa i cijena komunalnih usluga pokazuju apsolutnu neosjetljivost gradske vlasti na životni standard svih građana, pogotovo radnika i umirovljenika.
Obrazloženja da su poskupljenja u interesu građana besmislena su, a dodatno opterećivanje građana nije usmjereno u nove projekate, već u otplatu starih dugova izvođačima radova, otplatu kredita za investicije koje ne vraćaju uloženo i isplate uvećanih plaća povećanom broju zaposlenih.
Dosadašnji način rada sa svim svojim lošim osobinama očituje se u daljnjoj stagnaciji i deindustrijalizaciji Grada, nema ideja, vizija, niti konkretnih rješenja za poboljšanje postojeće situacije.
(MB)

Izvor: 2847