Gradovi i općine 22.10.2018. 08:34. Zadnja izmjena: 22.10.2018. 08:36.

Razgledavanje

Helikopter hitne medicinske službe u Pribislavcu

Moderni namjenski helikopter hitne medicinske službe sletio je u subotu, 20. listopada na aerodrom u Pribislavcu gdje su posjetitelji mogli razgledati medicinski interijer i opremu vozila te popričati sa stručnjacima iz područja helikopterskog spašavanja. Helikopter se trenutno koristi za hitne slučajeve u Italiji no ovom prilikom vraćao se s pokazne vježbe u Vinkovcima.

Priliku da po prvi puta vide namjenski helikopter za spašavanje u Međimurju, iskoristili su brojni građani, ali i učenici 4. i 5. razreda Srednje škole Čakovec, smjera medicinska sestra-tehničar opće zdravstvene njege. Prezentaciji vozila prisustvovali su i župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

Član posade helikoptera je i visoki medicinski tehničar Robert Sabol, podrijetlom iz Međimurja, na čiju je incijativu helikopter sletio u Pribislavcu. Helikopter je u potpunosti namijenjen helikopterskom spašavanju i zlatni je standard kojeg koristi većina helikopterskih operatera u Europskoj uniji koji se bave spašavanjem, kako je pojasnio Sabol. U 10 minuta može proći skoro 40 kilometara zraćne linije, dok mu je iz Čakovca do Zagreba potrebno 20 minuta.