Gradovi i općine 17.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

HLAPIČINA: Za obnovu Stare škole i žitnice potrebno je više od 2 milijuna kuna

Za rekonstrukciju i sanaciju zgrade Stare škole u Hlapičini te rekonstrukciju i sanaciju žitnice, zgrade preko puta Stare škole u privatnom vlasništvu hlapičinske obitelji Belović, potrebno je osigurati oko 2,3 milijuna kuna. Procjenu je napravio ovlašteni arhitekt Tibor Horvat, koji je predložio da se dok se ne prihvati konačno rješenje i osigura novac, popravi krovište i pokrov građevine, te zatvore ulazi i prozori. Prijedlog je prihvaćen i na gradonačelnikovom kolegiju, pa će se nužni radovi obaviti u dogovoru s Međimurskom županijom koja je vlasnik objekta i VMO Hlapičina. 


Ako se tome dodaju i nedavne inicijative župnika Ivana Hercega o pretvaranju Stare škole u Muzej Ivanovaca, čini se da će Stara škola za koju je već bio napravljen i elaborat rušenja, ipak o(p)stati kao znak jednog vremena. Prema prvim procjenama rekonstrukcija i sanacija postojeće građevine koštala bi oko 1,4 milijuna kuna. 


Do sada se u planovima spominjala samo zgrada Stare škole, a sada se po prvi spominje i mogućnost obnove i sanacije žitnice, građevine u blizini Stare škole. Žitnica je tlocrtne površine 245 četvornih metara, a eventualnom obnovom prizemlja i potkrovlja dobilo bi se 490 "kvadrata" korisne površine. Predviđena cijena rekonstrukcije žitnice je oko 400 tisuća kuna. 

Izvor: 3151